стоянка мутафова

Стоянка Мутафова: Русе е митичен град, защото русенци са отворени към света

С тези думи се обърна към препълнената зала в читалнята на библиотеката голямата българска актриса Стоянка Мутафова към най-верните си фенове и обичащи я русенци- над 400 души, които уважиха премиерата на нейната книга „Добър вечер, столетие мое!”. Стоянка Мутафова пристигна в библиотеката с екипа си и дъщеря си Мария Грубешлиева-Муки, която е автор на биографичното повествование. След кратък брифинг за медиите любимата на много поколения българи Стоянка Мутафова влезе в залата под нестихващите аплодисменти на русенци, които я обсипаха с букети цветя, с овации „Браво” и много топлота и любов.

„Още от детството си помня, че баща ми Константин Мутафов, известен български драматург и театрал, ме водеше много често в своя роден град Русе и няма никога да забравя, искрящите тукашни зими, в които въздухът скърцаше и беше прекрасно да изживявам тези неповторими мигове на брега на Дунава. Това прави Русе мистичен град и същевременно много отворен към света”, сподели актрисата.

Деца от Основно училище „Отец Паисий”, по инициатива на чието ръководство бе осъществена срещата в Русе, изиграха артистично кратки етюди от театрални представления с участието на Стоянка Мутафова, като развеселиха аудиторията и приятно изненадаха двете дами.

Професор Стефан Вичев, който е от родовото дърво на актрисата сподели свои общи спомени за нея и специално подчерта под овациите на публиката, че Стоянка Мутафова е била винаги и ще си остане завинаги една от най-ярките и запомнящи се личности в културната история на Русе и на България.

Театроведът Крум Гергицов, дълги години драматург на ДТ „Сава Огнянов” в Русе, сподели свои впечатления от книгата „Добър вечер, столетие мое!” и пожела на актрисата още много вълнуващи срещи с вярната и обичаща я публика, защото написаното от нея е изпълнено с мъдрост, доброта и преклонение пред труда на актьора и силата на театралното изкуство. Разбира се, за голямата актриса имаше и цветя от трупата на русенския ДТ „Сава Огнянов”.

Към задължителния протокол трябва да прибавим топлите приветствия и цветя от името на областния управител в Русе Галин Григоров и поздравителния адрес на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

Стоянка Мутафова

В спомените си легендата на българския театър Стоянка Мутафова разказва интересно и увлекателно за много смешни, много важни и емблематични страници от своята невероятна житейска съдба и професионалната си кариера. Нестандартна и щура, актрисата за пореден път показа невероятно чувство за хумор, страхотно усещане за контакт и владеене на публиката, умение да води диалог с много хора едновременно, да се забавлява и да доставя удоволствие на аудиторията. Това беше една прекрасна и много топла вечер, в която усетихме магията на нейната обаятелна и неповторима личност, с дълбоки русенски корени и емблематично присъствие в съкровищницата на българското театрално изкуство.

снимки и текст – РБ „Любен Каравелов“ Русе

Сподели:

Още новини от деня