имотирусе

Стрес, безсъние…има и добри новини

Може ли да се спасим от стреса в живота?

Всеки има свой собствен начин за премахване на тревожността, нервното напрежение и стреса. От успокояващи аромати, медитация, масаж на гърба или прием на природни хранителни добавки: изборът е индивидуален. Едва ли има само един конкретен продукт или действие, което  да бъде перфектният антидот при стрес, повишена степен на тревожност и нервно напрежение.

Стрес, безсъние, нервно напрежение и раздразнителност – каква е връзката?

Модерният човек освен че ежедневно изпитва нервно изтощение и раздразнителност, често страда от стрес и безсъние.

Според последните изследвания те са свързани помежду си. И стресът, и безсънието са значителни проблеми на модерния човек. Учените са на мнение, че всички видове стрес могат да навредят на качеството на съня и че липсата на сън може да причини допълнителен стрес и раздразнителност при всеки индивид.

Въпреки че това са тревожни тенденции в 21-век, добрата новина е, че има различни начини за справяне с безсънието и по-добро управление на стреса.

Тяхната гама е доста широка: от прием на хранителни добавки до оптимизиране на физическата активност и режима на хранене. Предприемането на определени стъпки за справяне със стреса, с липсата на сън, с нервното напрежение и с раздразнителността оказва цялостно положително въздействие върху човека.

Може ли стресът да доведе до безсъние?

Много експерименти потвърждават, че стресът е свързан с проблеми със съня. Повечето хора в някакъв момент от живота си са имали затруднения със заспиването или заспиването след събуждане през нощта, когато са били подложени на  напрежение в личния или професионалния живот.

В Япония, например, служителите с доказано високи нива на стрес особено когато работят усилено за извънредни бонуси или възнаграждения, са повече в риск да развият безсъние. Също и брокерите в агенции за недвижими имоти са подложени на голямо напрежение.

Определено доста промени в поведението на човека през деня влошава безсънието. Доказано е, че хора с безсъние често развиват тревожност, свързани с леглото: те се притесняват как липсата на сън ще се отрази на ежедневната им работа.

Стрес – може ли да е полезен? Важно е да се уточни, че малки количества стрес са здравословни и помагат на човека. Но високите нива, както и хроничните му форми, могат да имат сериозно влияние върху психическото и физическото здраве, така че е важно да се предприемат определени мерки за управлението му.

Сподели: