студентско общежитие русе

Студентите в Русе разчитат на държавата да ремонтира общежитията

Време за прочитане: < 1 мин.

Успешните инициативи и превърнали се в традиция събития, отчете на пресконференцията новоизбраното ръководство на Студентския съвет към Русенския университет. Будител на Русенския университет, ежегодната вътрешна универсиада с пет вида спорт, състезанието за най-силен студент, пролетният студентски бал са част от дейностите, които привличат много участници и голяма публика.
Председателят на Съвета – Станимир Бояджиев представи заместниците си – Валерия Горнячка и Мартин Кюранов и сподели трудностите, пред които са изправени студентите в Русенския университет. Две са основните предизвикателства – лошите условия в общежитията и размерът на стипендиите.

На територията на кампуса има шест общежития с около 2500 легла. Две от тях са напълно реновирани, но останалите четири сгради се нуждаят от основен ремонт – като саниране и подмяна на дограма. Те са собственост на държавното предприятие „Студентски общежития и столове“-София, което се управлява от Министерството на образованието и науката.

Ректорът проф. Велизара Пенчева коментира, че академичното ръководство нееднократно е заявявало желанието си общежитията и студентският стол да бъдат прехвърлени към университета. Заради лошите условия само около 60 процента от легловата база е заета. Месечният наем на студент за общежитието през летния сезон е 60 лева, а през зимния – 65 лева, като се добавя и такса „Консумативи“, заради големия разход на енергия.

Председателят на Студентския съвет заяви, че е нужно увеличение и на размера на стипендиите. През този семестър 651 са студентите-стипендианти в Русенския университет. Пълните отличници получават 80 лева, а останалите – по 70 лева. Бояджиев коментира, че максимумът на стипендиите, който може да бъде определен е 150 лева. Според него той трябва да бъде достижим поне за пълните отличници.

Екипът на Студентския съвет призова колегите си да празнуват отговорно предстоящия 8 декември.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня