студенти спортисти награди

Студентите-спортисти отчетоха успехите си през годината

Време за прочитане: 2 мин.

Най-добрите студенти, постигнали високи резултати в областта на спорта и туризма през изтичащата година, бяха отличени на тържествена церемония в Канев център. Почетен гост на празника бе изтъкнатият български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист – Боян Петров, който представи фоторазказ с последните си спортни постижения – осъществените изкачвания, покоряването на осемхилядниците на планетата през 2017 година. След презентацията ректорът – проф. Велизара Пенчева отличи Боян Петров с Кристалния знак на университета за неговия принос в популяризирането на спорта сред младите.

Ръководителят на университетския спортен център проф. Борислав Ангелов направи ретроспекция на постигнатите през година успехи в различните спортове и туристически дейности. Общо 20 медала от международни и национални състезания спечелиха студентите-спортисти от Русенския университет.

Ректорът – проф. Велизара Пенчева връчи отличията на Тодор Събев, който стана европейски шампион по карате през 2017 година и на Габриела Димитрова, спечелила бронзов медал на европейското първенство по бокс.

В различните спортове от Четвъртата студентска универсиада 2017 в Стара Загора студените от Русенския университет спечелиха 15 медала – 5 златни, 4 сребърни и 6 бронзови, които са с 5 повече от миналата година. Шампиони станаха джудистите Виктор Иванов, Станимир Стойчев и Тугай Кязим, а Иван Печев и Пепи Перов спечелиха златните медали в кик бокса. Сребърни медалисти от Универсиадата са Димитър Лефтеров, кик бокс, Михаел Ганев, кик бокс, в двата стила (фул и лайт контакт) и Боян Боянов, плуване, а бронзови медали заслужиха Ивайло Кучкански, кик бокс, в двата стила (фул и лайт контакт), Мария Донкова в леката атлетика, женският отбор по тенис на маса, Моника Цанева и Стелияна Николаева като двойка жени в тениса на маса, а Моника Цанева спечели медали и като индивидуален състезател.

Участието на студентите в Шестите летни университетски игри „Камчия 2017“ завърши с шампионска титла на отбор по футбол на Русенския университет, а индивидуалните състезатели по тенис спечелиха сребърен и бронзов медал.
Бяха припомнени и основните инициативи на Спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“, сред които: Университетската зелена инициатива 2017, щафетата „По пътя на българското опълчение“ от Плоещ до Шипка, международната колоездачна обиколка на Беласица, създаването на десет нови катерачни маршрута край с. Табачка, изкачвания на върховете Гросглокнер в Австрия и Матерхорн в Швейцария, маркировъчните и обезопасителни действия в района на с. Табачка и в районите на хижите „Козя стена“ и „Ехо“ в Стара планина.

Специално светлинно шоу представи пред публиката в залата различните спортове. Атракцията бе дело на клуба по огнени изкуства “Дивинитас“ от София.

Сподели:

Още новини от деня