Студенти, докторанти и преподаватели от Лятната школа по антропология на Нов Български университет и Регионален исторически музей Русе гостуваха на хуманитарния център на Каритас

Студенти, докторанти и преподаватели от Лятната школа по антропология на Нов Български университет и Регионален исторически музей Русе гостуваха на хуманитарния център на Каритас

Студенти, докторанти и преподаватели от Лятната школа по антропология на Нов Български университет и Регионален исторически музей Русе гостуваха на Хуманитарния център на Каритас на ул. Богдан войвода 3.

Изследователите се интересуваха от дейностите на Каритас в подкрепа на украинските граждани, избягали от войната и намерили убежище в Русе и района. Социалните активисти на Каритас Женя, Теди и Влади споделиха как оказват помощ за настаняване, за медицински грижи и социална интеграция. Разказахме за арт заниманията с децата от Украйна, които продължават и през септември. Изследователите успяха да опитат и „шарлотка“ – сладкиш, който ни донесоха Лена и Орест от голямата фамилия Шибко, приютени в близко русенско село.

Лятната школа по антропология е формат с дългогодишна традиция, плод на ползотворното сътрудничество между Русенския музей и департаментите „Антропология“ и „Дизайн“ на НБУ. Десетки студенти и докторанти всяка година включват Русе и региона в своите проучвания за наследствата, местните общности и културните пейзажи. Тази година в обучението участват студенти и докторанти от НБУ, от университети от консорциума ERUA: университет Париж-8, Гьотинген и Осака.

Лектори са доц. д-р Ирена Бокова от Нов български университет и проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей Русе, заедно с преподавателите от Нов Български университет доц. д-р Кристина Савова и д-р Любомира Вълчева-Нъндол.

Сподели: