СУПНЕ вместо НУИ ще избере творчески екип за създаване на химн в инициативата „Светилник“

СУПНЕ вместо НУИ ще избере творчески екип за създаване на химн в инициативата „Светилник“

Училища от седем общини в България избраха творчески екипи, които ще сътворят техните нови химни в рамките на националната инициатива „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“. Третото й издание се провежда от организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР с помощта на редица партньори и преминава под патронажа министерствата на културата и на образованието и науката.

Училищата от Бургас, Варна, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София имаха възможност да изберат сред 42 кандидатури на творчески екипи, които представиха демо версии и текстове на химни, специално създадени за всяко от тях. В творческите екипи участват именити български композитори и автори, които ще посветят времето и таланта си, за да дадат своя принос в общественозначимата кауза на „Светилник“, а именно зареждането с ценности и изграждането на хармонични училищни общности.

Съкратена процедура за избор на творчески екип ще бъде проведена в община Русе. Комисията по избор на училища от представители на МУЗИКАУТОР взе решение да пренасочи заявките на творците към второто класирано училище от общината – Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, град Русе, след като не получи положителен избор от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, град Русе.

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще вземе своето решение в края на следваща седмица, а избраният от него творчески екип ще генерира идея и концепция за химн, който отговаря на идентичността и ценностите на училището.

Националната инициатива за даряване на българските училища с химни „Светилник“ се финансира от Културния фонд на МУЗИКАУТОР и се провежда благодарение на усилията на сдружението и неговите партньори, сред които са Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и Народният театър „Иван Вазов“.

Апотеозът на инициативата е Празничният концерт за малки и големи „Светилник“, който ще се проведе през м. юни 2024 г. на най-авторитетната театрална сцена в България и ще представи премиерно новите химни и специално създадените видеоклипове към тях с участието на ученици и учители.

Сподели: