СУПНЕ „Фридрих Шилер“ представи днес своят нов химн в Народния театър по инициативата „Светилник“

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ представи днес своят нов химн в Народния театър по инициативата „Светилник“

Днес, в Народния театър „Иван Вазов“, се проведе впечатляващо събитие, организирано от Музикаутор – представянето на химните на училища от цяла България. Сред отличилите се учебни заведения бе и Гимназията с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ от Русе.

Училището „Фридрих Шилер“ участва в инициативата „Светилник“, благодарение на която гимназията се сдоби със свой химн. Проектът, наречен „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“, включва осем избрани училища и има за цел да подкрепи развитието на училищната общност чрез музика.

Текстът на химна „Мисли, мечтай, откривай!“ е дело на дванайсетокласника Ивелин Крумов, а музиката е създадена от Биляна Чокоева-Ангелова с аранжимент на Георги Цветков, а Жулиета Иванова е координатор на проекта. Процесът на създаване на химна започва с конкурс за текст, организиран от училищното настоятелство и ученическия парламент.

През годините училището поетапно изработва своето лого, девиз и знаме. За да имат цялата символика и да представят общността си по-обстойно, е важно да имат и химн на училището.

В края на януари тази година, „Музикаутор“ предложиха на гимназията да включат своето участие. Така училището сформира вокален състав от 20 ученици, които записаха химна.

Събитието в Народния театър бе изключително вълнуващо и запомнящо се, като даде възможност на училищата да представят своята идентичност и креативност чрез музика. Гимназията „Фридрих Шилер“ от Русе се открои със своя ентусиазъм и отдаденост към проекта, показвайки, че музиката е мощен инструмент за обединение и вдъхновение.

Благодаря на директора на гимназията Искра Иванова за поканата да бъда част от това историческо събитие за немската гимназия в Русе, която съм завършил през 2001 г., сподели народният представител от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Сподели: