СУПНЕ "Фридрих Шилер" ще реализира училищен химн по инициативата на Музикаутор "Светилник 2023/2024 г.: И мойте песни все ще се четат"

СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ще реализира училищен химн по инициативата на Музикаутор „Светилник 2023/2024 г.: И мойте песни все ще се четат“

В края на м. Януари 2024 г., училището ни прие получената от Музикаутор покана за участие в третото издание на инициативата им „Светилник 2023/2024 г.: И мойте песни все ще се четат“, с която подкрепят български училища, кандидатствали за одобрение чрез проектна документация към тях за създаване на училищен химн. Кандидатстването на училището за тази инициатива подготвиха Жулиета Иванова, педагогически съветник и д-р Марияна Георгиева, старши учител по български език и литература.

За координатор на дейностите по реализиране на училищния химн и за вокален педагог, който да работи с изпълнителите на химна бе определена г-жа Жулиета Иванова. В училищната работна група за изпълнение на дейностите по реализиране на училищния химн са определени и г-жа Теодора Иванова, заместник-директор учебна дейност, Албена Анчева-Попова, старши учител по музика и Ирина Няголова, старши учител по немски език.

В определения от организаторите срок, бе избран творчески екип – композитор и аранжор, който да работи по създаването на училищния ни химн. Това са композиторът Биляна Чокоева-Ангелова, която претвори училищния девиз „Мисли, мечтай, откривай!“ в тържествена песен, създадена по нейна авторска музика, а впечатляващият аранжимент за симфоничен оркестър е ювелирната работа на аранжора Георги Цветков. За текст на химна им бе предложено класираното на първо място стихотворение в обявения училищен конкурс през м. юни 2023 г., чийто автор е дванедесетокласникът Ивелин Крумов.

Репетициите на сформирания училищен вокален състав от ученици в трети, четвърти, единадесети и дванадесети клас вече са в напреднал етап. Днес изпълнителите имаха възможността да се запознаят с композитора Биляна Чокоева-Ангелова, която присъства на репетицията и даде ценни насоки за изпълнението на химна. По-рано през деня тя бе посрещната от директора на училището, г-жа ИСКРА ИВАНОВА, която в израз на благодарност за ползотворното сътрудничество в този творчески процес, й подари екземпляри на книгите, посветени на историята на училището, с автор г-н Николай Чакъров, главен учител по история и цивилизации.

Специалният ни гост имаше възможност да се потопи в училищната атмосфера и да сподели впечатления с различни учители.

На 26 март предстои звукозапис на химна. Инициативата предвижда реализиране на видеоклип. Финалният етап е на 22 юни 2024 г., когато в специален концерт в гр. София ще бъдат представени официално създадените химни на одобрените училища по проекта.

Сподели: