Сформираха секционните комисии в община Ценово за предстоящия вот 2 в 1

Сформираха секционните комисии в община Ценово за предстоящия вот 2 в 1

В Ценово консултациите между парламентарно представените политически сили за сформиране на секционни комисии за предстоящите избори за членове на Европейския съвет и за народни представители приключиха за по-малко от час. Въпреки че не липсваха леки пререкания, дебатите преминаха в конструктивен дух. И най-спорният казус около ръководния състав на комисията в Караманово приключи с положителна развръзка.

Десет избирателни секции ще отворят врати в населените места на общината за изборите 2 в 1. Съставите на пет от комисиите ще се състоят от по девет души, а останалите ще бъдат с по седем. Представителите на политическите сили дадоха съгласие да се сформира и подвижна избирателна секция със седем члена в случай, че постъпят предложения.

Кметът на общината д-р Петър Петров откри консултациите като запозна присъстващите с указанията на ЦИК и правилата в Изборния кодекс за провеждането на вота за евродепутати и народни представители в 50-то Народно събрание. Секретарят на общинската администрация Мария Найденова умело ръководеше дебатите, за да не прехвърчат „искри на високо напрежение“.

В началото представителите на парламентарно представените политически сили се договориха за ръководния състав, а след това и за членовете на секционните комисии. С най-много ръководни позиции в община Ценово са от Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – с девет души. От Коалиция „ПП – ДБ“ могат да разчитат на осем ръководни длъжности. Партията „Движение за права и свободи“ поема пет ръководни позиции. На партия „Възраждане“ се полагат четири ръководни длъжности. Коалиция „БСП за България“ ще поеме три от ръководните длъжности. Според законовите разпоредби на партия „Има такъв народ“ в секционните комисии се полага 1 ръководна позиция.

Според изискванията предварителните избирателни списъци вече са поставени на определените места и са публикувани на сайта на общината като всеки може да провери дали фигурира в тях. В сравнение с местния вот през миналата година броят на избирателите по данни на ЦИК е почти без промяна. Хората с право на глас на територията на община Ценово са малко над 4100 души.

Сподели: