Събирането в двутомник на миналото и днешното величие на храмовете в Русенската епархия оправда труда ми, каза архимандрит д-р Виктор Мутафов

Събирането в двутомник на миналото и днешното величие на храмовете в Русенската епархия оправда труда ми. Книгите са не само ценни от фактологична гледна точка, но и увлекателно четиво за широката аудитория, от което то ще почерпи сведения за историята на храмовете, параклисите и манастирите в различните населени места, каза в интервю за БТА архимандрит д-р Виктор Мутафов. Той представи снощи в Разград втория том на фундаменталния си труд, обединен под заглавието „История на храмовете в Русенска епархия“. 

Първата част на изданието е посветена на Русенската духовна околия и епархийските манастири. Вторият том се фокусира върху храмовете в Разградска, Поповска и Тутраканска духовни околии на Русенска епархия.

Двутомният сборник е резултат от упорития труд, извършван дни наред от автора в Държавните и църковни архиви, месеци и години на изследване, издирване и събиране на трошица по трошица информация за храмове, майстори-строители, дарители и свещенослужители. 

„Липсата на публикации за повечето от църквите, които са в региона на Русенската епархия ме насърчи и амбицира да събера, опиша и да издам този двутомник“, обясни Виктор Мутафов. Той разказа, че почти всички данни са почерпени от Държавния архив в Русе, където са използвани повече от 120 архивни единици. Ценни сведения са открити в Държавните архиви в Разград, Силистра и Търговище. Сред източниците за написването на студията са протоколите на Доростолския и Червенския епархийски съвет, както и архивните единици във фондовете на църковните настоятелства. 

„Писането на двете книги продължи около шест години, повече от шест години ми отне пък събирането на средства за тяхното издаване, които са изцяло от дарители“, каза авторът. Той посочи, че вдъхновението за написването на двутомното издание е почерпил от делото и от книгите на чешкия изследовател Карел Шкорпил. 

„В първата част на книгата са описани 108 църкви и параклиси, разположени в Русенската духовна околия, която обхваща и Беленския регион. Във втората част на изданието са представени 141 храма в Разградска, Поповска и в Тутраканска околии. От близо 400-те страници в книгата около половината са разкази за молитвените сгради и по същество за религиозното минало на Разградската духовна околия от средата на 19-ти век до наши дни“, разказа Мутафов.

Той обясни, че Разград присъства в този том с два основни раздела. Първият е „Храмове, параклиси и църковни сгради“, а вторият се нарича „Несъществуващи параклиси, строителни комитети и камбанарии в Разградска духовна околия“.

Отделните статии започват с кратки справки за селищата, но основният текст е посветен на храмовете. Текстовете започват обичайно с първата копка, разказват за перипетиите, през които се преминава, докато се стигне до същинския градеж, а също и за проблемите, които съпътстват градежа, изписването и обзавеждането.

Мутафов посочи, че читателите на втората книга ще научат повече за първия параклис – вятърна мелница в Разград, за аязмото „Света Марина“ край село Пороище, за аязмото в село Звезда, за камбаната, подарена от мачинския татарин в Исперих, за гроба на неизвестния светец в параклиса „Св. пророк Илия“ в село Ломци. Ще научат любопитни факти за двуметровия кръст в Костанденец и защо през Хърсово и Голям Извор никой не е можел да мине с неподкован кон и яздешком, че църквата в Езерче е построена върху римски път.

„Специално внимание съм отделил на имената на майсторите-строители, на зографите и резбарите. Не съм свързан със всички населени места, за чиито храмове съм писал, но съм убеден, че хората които ще прочетат за предците си ще изпитат гордост“, сподели архимандритът.  

От седем години Виктор Мутафов е представител на Българската православна църква в Букурещ, но намира време да пише студии по църковна история. Изучавал е история, богословие и теология в университетите в София, Велико Търново и Рим. Архимандрит Виктор има докторска степен по Църковна история от Папския институт за Изтока от 2013 година. Притежава магистърска степен със специализация по История на Богословието в Папски Атенеум „Св. Анселм“, както и магистратура от Историческия факултет на Софийския университет.

„Продължавам да се занимавам със църковна история, правя го с голямо удоволствие без да търся лични облаги“, каза Мутафов. Той добави, че средствата от продажбата на двутомника ще бъдат използвани за издаването на други книги, върху които работи в момента. 

На поканата на автора на представянето на книгата му се отзоваха културни дейци, общественици, свещенослужители. Сред тях бяха областният управител на Разград д-р Деян Димитров и заместникът му Драгомир Златев, както и архиерейският наместник на Разградска духовна околия отец Георги. 

„Този труд, който няма аналог у нас би трябвало да послужи за пример и за начало на събирането в такива пълноценни и изчерпателни сборници с историята на храмовете в цялата страна. Това би била една невероятна поредица която, ако се оформи по подходящ начин би представлявало удивителен принос за запазването на скъпоценна информация. А освен това би могла да послужи за събиране и селектиране на данни за една внушителна и изчерпателна енциклопедия на българските православни храмове, от каквато имаме потребност“, каза при представянето на книгата журналистът Нели Пигулева.   

Сподели: