Съвместната българо-румънска земеделска работна група обсъжда борбата срещу АЧС

Съвместната българо-румънска земеделска работна група обсъжда борбата срещу АЧС

Време за прочитане: 2 мин.

Днес в Окръжния съвет в Гюргево се проведе поредното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Сред обсъдените теми бяха актуалната епизоотична обстановка, както и обработването на месни заготовки със суровини от България.

От българска страна срещата беше водена от заместник областния управител на област Русе и председател на ротационен принцип на групата Свилен Иванов.

В отговор зададен въпрос от кмета на община Скиту Йонел Пашоу за предприетите мерки за справяне със ситуацията в Русенско,  заместник областният управител припомни, че преди година е призовал да се спазват всички разпоредби при констатиране на случаи на африканска чума по свинете и благодарение на предприетите навременни мерки от институциите от Русе и Гюргево навлизането на заболяването е било максимално забавено. Той сподели и опита на Областна администрация Русе при овладяването на възникналата ситуация.

„Издадохме заповед за умъртвяване на прасетата в нерегламентираните обекти от тип „заден двор“. Областният управител обяви и бедствено положение, което даде възможност за по-бързи действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните.“ заяви още Свилен Иванов.

Към момента като единствен проблем се очертава евентуалното разпространение на заразата от миграцията на диви свине.

По време на срещата беше обсъдена и възможността за закупуване на мобилни инсинератори от румънската страна, които да се използват от всички градове в Румъния при възникване на евентуални кризисни ситуации. Освен това се предвижда от началото на следващата година на ГКПП „Дунав мост“ да се осъществява постоянен ветеринарно-медицински санитарен контрол, като идеята е по този начин да се проверява вноса и износа на продукти от животински произход.

Също така присъстващите бяха запознати с дейността на птицекланицата в Михайлещи, която заедно с тази в Креведия захранва с месо Букурещ. Фермата се модернизира постоянно благодарение на осигурено финансиране от европейските фондове и към момента нейният капацитет на обработка е около 5 000 000 бройлера годишно. Тя се явява и най-големият работодател в района, като осигурява работа на повече от 120 души.

В делегацията от българска страна присъстваха ръководните лица на ОД „Земеделие“, ДФ „Земеделие“, Национална служба за съвети в земеделието, офис Русе и Областна дирекция за безопасност на храните Русе.

По традиция имаше широко представителство на институции в сектора на земеделието от русенския и гюргевския регион.

Припомняме, че заседанието беше организирано съвместно от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево и Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Сподели:

Още новини от деня