съдебна палата русе

Съдът отстрани от длъжност единия от обвиняемите полицаи от Сливо поле

Време за прочитане: < 1 мин.

Окръжен съд – Русе отстрани Е. М. от заеманата от него длъжност „младши автоконтрольор“ в група „Охранителна полиция“ в РУ МВР – Сливо поле при ОД МВР – Русе.

Това се случи след постъпило мотивирано искане от Окръжна прокуратура – Русе. В съдебното заседание обвиняемият и неговият защитник помолиха съда да наложи тази мярка за процесуална принуда, за да не възниквали каквито и да било съмнения за пречки в разследването на делото от страна на обвиняемото лице. Е. М. е с повдигнато обвинение за 9 деяния, извършени в периода 02.08.-03.10.2020 г. – получен подкуп в качеството на длъжностно лице от състава на МВР.

Окръжният съд, като разгледа делото, прецени, че са налице всички предпоставки на закона за отстраняването на обвиняемия от заеманата длъжност. Доказателствата обосновават в достатъчна степен основателното предположение, че служебното положение на Е. М. и заеманата от него длъжност – „младши автоконтрольор“ в група „Охранителна полиция“ в РУ МВР – Сливо поле при ОД МВР – Русе, би създало пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. Това, според съда, се извежда по несъмнен начин от факта, че взетата на досъдебното производство мярка за неотклонение „задържане под стража“ е била изменена в „парична гаранция“ в размер на 6 000 лв. с постановление на прокуратурата от 14.04.2021г. и съществува реална възможност Е. М. да повлияе неправомерно на свидетели по делото, включително чрез достъп до служебни помещения и информационни системи да осуети събирането на доказателства, независимо от това, че временно е освободен от работа със Заповед на Директора на ОД МВР Русе.

Определението на Окръжен съд – Русе може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Сподели:

Още новини от деня