Двукратният световен шампион Християн Стоянов получи награда от кмета Пенчо Милков

Състезателят на СЛАК „Дунав“-Русе Християн Стоянов бе избран за „Спортист №1 с увреждания на България“ за 2023 г.

Българският лекоатлет Християн Стоянов бе удостоен с отличието „Спортист №1 с увреждания на България“ за 2023 година в националната класация „Спортист на годината“. Състезателят на СЛАК „Дунав“-Русе получи най-много гласове в анкетата на спортните журналисти, след като триумфира в бягането на 1500 м в Париж през месец юли миналата година и стана световен шампион за втори път в кариерата си. Неговата награда на специалната церемония получи треньорът му Евгени Игнатов, тъй като Стоянов е на тренировъчен лагер преди Параолимпийските игри в Париж по-късно тази година.

Най-добрият ни бегач сред параолимпийците събра 430 точки в класацията, като в топ 5 попаднаха още почетният гражданин на Ветово и Глоджево Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 точки, Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 точки и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 точки.

„Благодаря за номинацията и наградата за Християн. Мина една много тежка година, в която той реализира своята мечта. За мен е особена радост за треньор, защото като видя мой състезател да е първи – това е най-голямата награда“, заяви треньорът Евгени Игнатов.

Християн Стоянов от своя страна благодари за отличието и за това, че изпраща 2023 година като особено успешна. „Тази година е една от най-важните, защото е олимпийска. Вярвам, че всеки един от спортистите ще направи всичко възможно, за да може да донесе радост и отличие за България“, добави сребърният медалист от параолимпийските игри през 2021 г. в Токио.

Двукратният световен шампион Християн Стоянов получи награда от кмета Пенчо Милков
Сподели: