С възстановка на посрещането на руските войски Русе чества 146 години от освобождението на града + видео

С възстановка на посрещането на руските войски Русе чества 146 години от освобождението на града + видео

Русе отбеляза днес 146 години от Освобождението си с молебен, историческа възстановка и с церемония в Пантеона на възрожденците. 

Събралите се пред катедралния храм „Света Троица“ русенци бяха свидетели на влизането на руските войски в града начело с ген. Тотлебен. Възстановката бе организирана от националното дружество „Традиция“. Преди това в храма бе отслужен благодарствен молебен. 

Директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов заяви, че повече от 20 години се събираме в Пантеона на възрожденците да отбележим този безспорно важен градски празник. „Всички ние имаме нужда от него, за да отбележим новото начало на българската държавност. И забележете – всички назначени в новата администрация работят, без да са го учили, тоест виждаме като цяло подготвеността на българската нация да живее своята свобода. Виждаме и оръжията на бунтовниците, които са последен модел – сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър са и с револвер, но и могат да секат. Виждаме тайната кореспонденция на революционната организация, която показва изключително добра администрация и счетоводство. Виждаме опита на българските общини десетилетия преди освобождението“, каза проф. Ненов. 

По думите това говори, че българите са били готови за тази свобода. 

„Те са готови да живеят свободно и го правят по достоен начин. Благодарим за всичко това, защото българите всъщност показват на себе си и на света, че свободата не им е подарена“, каза още проф. Ненов.  

Празникът завърши с изпълнения на маршове от Общинския духов оркестър и с церемония в Пантеона на възрожденците, където бяха положени венци и цветя в памет на загиналите герои.

Сподели: