С голям успех и разнообразни етно-изненади премина коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“

С голям успех и разнообразни етно-изненади премина коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“

Време за прочитане: 3 мин.

С голям успех и разнообразни етно-изненади премина коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“. В четвъртък вечерта в препълнената пленарна залана Община над 120 талантливи деца и младежи от различни етнически групи се изявиха наедна сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно” на фондация „Етническахармония“.

Публиката се наслади на истинско двучасово етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. Част от участниците бяха лауреати на международни престижни конкурси и впечатлиха с изключителни умения и професионализъм всички присъстващи. От сцената на препълнената пленарна зала за двадесет и първи път струеше много настроение и много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Празникът започна с уникално тъпан шоу, превърнало се в запазена марка на концерта. Най-малките изпълнители на сцената бяха децата, в ролята на малки кукли, от Детска градина „Пинокио“ като в танците и драматизациите се включиха и татковците. Те представиха и съвременен прочит на приказката „Житената питка“. Изпълненията на балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, за пореден път очароваха публиката с професионализъм, пищни класически танци и невероятни костюми. Републиканските шампиони от клуб „Локомотив“ представиха сложни акробатични номера и трайно спечели сърцата на публиката. За кратко време с много динамика двойката се превърна в истинска сензация за публиката.

Зрелищно етно-ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Елегантните момичета и момчета от професионална гимназия по облекло дефилираха с много грация, пищни български, ромски, турски, еврейски и руски костюми и с много самочувствие представиха своята етно-колекция. С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български участва и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова. Чаровникът Серджо Авакян буквално взриви залата с най-новите попълнения в своя репертоар, авторска песен и микс на арменския диско-хит „Mигeна“. Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“, които показаха динамичния танц „Трибагреник“, а накрая раздадоха подаръци на публиката с благопожелания за успешна нова година. Турски, български и ромски фолклор представиха децата от музикалната формация при дружество „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми.

Като на всеки празник, в концерта „Да празнуваме заедно“ имаше много български фолклор. В програмата бяха включени музикални, театрални и танцови изпълнения на талантливите деца и младежи от Тетово. Те бяха подготвили цялостна фолклорна програма с песни танци и коледни драматизации. Изключително интересна се оказа драматизацията на Бъдни вечер. Коледари въведоха със сценки и музика в тайнството на Рождество Христово и изрекоха наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година.

И тази година добрият Дядо Коледа бе щедър и бе подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади и горещи питки.

Генералният консул на Руската Федерация Андрей Громов лично поздрави всички изпълнители с прочувствено слово и остана до края на концерта и с много вълнение проследи цялата програма. Лично от сцената поздрав към всички присъстващи отправи и Председателят на Общинския Съвет Проф. Христо Белоев. Поздравителни адреси изпратиха кметът Пламен Стоилов , както и Областният управител Галин Григоров. Цветя от кмета, председателя на Общинския съвет и почетния консул на Руската Федерация в Русе украсиха сцената.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен. Фондация ‘Етническа хармония’ двадесет и първа поредна година разработва и реализира програми за утвърждаване на хармония, толерантност и взаимопомощ между деца, младежи и възрастни от всички етнически групи в България. С нашия концерт всички русенци и гости на града се насладават на таланта на нашите деца за два часа и с много музика, танци и етно-предизвикателства се пренасят във вълшебството на Коледните и Новогодишни празници“, споделя г-жа Румяна Куцарова, председател на Управителния Съвет на фондация „Етническа хармония“. Традиционният Коледен концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“ който се проведе за двадесет и първа поредна година бе отличен на високо равнище от Комисията по анти-доскриминация и дерадикализация към Европейската комисия като устойчива практика за борба с дискриминацията и утвърждаване на дух на толерантност и хармония между деца и младежи от различни

Сподели:

Още новини от деня