С две нови восъчни фигури ще бъде обогатена музейната експозиция в Бяла

С две нови восъчни фигури ще бъде обогатена музейната експозиция в Бяла

С две нови восъчни фигури – на баба Тонка Обретенова и Стефан Караджа, ще бъде обогатена музейната експозиция в Арт центъра в Бяла, Русенско. С тях скулптурите ще бъдат вече осем. Това съобщи за БТА кметът на града Димитър Славов.

С две нови восъчни фигури ще бъде обогатена музейната експозиция в Бяла

Той припомни, че музейната експозиция, която бе открита в края на 2021 година, включва шест восъчни фигури на известни личности, свързани с историята на Бяла.

Представена е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест – сестра Мария Неелова. 

Има фигури на Колю Фичето – изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение.
В експозицията е включен и княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст е получил първия си орден в Бяла от руския император Александър Втори, който също е представен.
Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен бил учител три месеца в Бяла. Средствата за изработването на фигурите са събрани от дарения и с финансова помощ от общината. 

„Двете нови восъчни фигури ще бъдат готови в началото на есента. Средствата за тях са събрани също чрез дарения и общинско финансиране. Те се изработват в момента от търновския скулптор Борис Борисов и неговия екип. Той е автор и на другите шест фигури“, каза Славов.

Сподели: