С "Ден на отворените врати" Административен съд - Русе отбеляза 145 - годишнината от приемането на Търновската конституция

С „Ден на отворените врати“ Административен съд – Русе отбеляза 145 – годишнината от приемането на Търновската конституция

Конституцията и юридическото начало на българската демократична държавност, разделението на властите и гражданското общество. Това бяха част от темите, с които председателят и зам.-председателят на Административен съд – Русе, съдия Диан Василев и съдия Ивайло Йосифов, поставиха началото на организираната днес, 16.04.2024 г., информационна кампания „Ден на отворените врати“, посветена на 145-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Инициативата, която се осъществява с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите, отново привлече интереса на ученици, студенти и университетски преподаватели.

В рамките на предвидената програма гостите имаха възможност да се запознаят с начина на разпределяне на постъпилите в съда първоинстанционни и касационни дела.

Кампанията продължи с посещения в съдебните зали и с кратък информационен тур из сградата на съда, срещи и разговори с магистратите за това каква наука е правото, защо е нужна конституцията, каква е разликата между административните и общите съдилища, какъв е пътят на делото от подаването на жалбата до крайния съдебен акт, имат ли особеност административните съдебни производства, кои са участниците в съдебния процес и какви са техните функции.

Денят на отворените врати продължи със симулативен съдебен процес, разигран от студенти втори курс на специалността „Право” на Русенския университет. Казусът, който представиха бъдещите юристи, бе по Изборния кодекс.

Гости на събитието бяха ученици, студенти, преподаватели, представители на Окръжна прокуратура – Русе и съдии.

За поредна година в Деня на отворените врати бе организирана образователна работилница „В света на правото“ с ученици на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. Шест екипа любители на правото изследваха, анализираха и представяха своите решения във виртуална викторина, ролеви игри и рефлексия под ръководството на съдия Ивайло Йосифов и преподавателите Силвия Драганова и Ирена Кацарова.

В края на срещата във връзка с годишнината и по повод празника всеки участник в образователната работилница получи и тематичен подарък.

Сподели: