С изложба в РИМ - Русе се отбелязват 140 години българска дипломатическа служба

С изложба в РИМ – Русе се отбелязват 140 години българска дипломатическа служба

В русенския музей ще бъде показана представителната експозиция от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи „Дипломация и изкуство“. Изложбата ознаменува 140-тата годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Тя илюстрира неразривната връзка между дипломацията и изкуството през годините.

Експозицията включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа.

Избраните творби са от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са емблематични живописни работи на творци като Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други. В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи и е една от най-знаковите в съвременното ни изкуство. В експозицията са включени и специално направени табла с информация, показваща връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.

Историята на дипломатическата институция в контекста на 140-годишната ѝ е проследена и през някои по-емблематични архивни фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни архитектурни примери на български задгранични мисии, както и разкази за българските художници, работили през годините за тяхното естетическо оформление. В отделен раздел на изложбата са представени проектите на творци относно дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.

За първи път така организираната експозиция беше представена пред публика през месец септември като част от официалните събития по отбелязване на 140-та годишнина на българската дипломатическа служба, както и бе част от програмата на Европейските дни на наследството.

Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с Националната художествена академия, Държавна агенция „Архиви“, Монетния двор.

Изложбата ще бъде в Русе от 16 октомври до 30 ноември.

Сподели:

Още новини от деня