С молебен за здраве и благоденствие почетоха Свети Дух в Белцов

С молебен за здраве и благоденствие почетоха Свети Дух в Белцов

Разразилата се буря и проливният дъжд в късните следобедни часове вчера /15 юни –понеделник/ не попречиха да се почете празника Свети Дух в село Белцов. На този ден по традиция се освещава курбан за здраве и берекет, да се пази селото и жителите му от беди и природни бедствия. В близост до селото има изграден параклис, в който хората се прекланят пред небесните светии. В него са подредени и много икони, дарени от местното население.

„Повече от десет години спазваме традицията. Колкото и невероятно да звучи, през това време селото не е преживяло сериозни природни стихии и бедствия. Все едно сме попаднали в някаква защитена зона и всички катаклизми заобикалят землището ни“, сподели кметът на Белцов Иванчо Илиев.

Легендата разказва, че в основата на параклиса е вграден оброчен камък. Той е бил донесен като реликва от старото селище, което било напълно опожарено. На плоча е записана традицията и волята на дарителя. Ритуалът е бил изпълняван стриктно до 1950 година. Традицията е възобновено през 2005 година и редовно се освещава курбан за здраве и берекет.

Неблагоприятните климатични условия наложиха празникът да се проведе в залата на пенсионерския клуб. Беленският свещеник отец Георги отслужи Света литургия за здраве и плодородие в препълнения салон. В празника се включиха и самодейците от двете групи за автентичен фолклор, които изпълниха песни и танци, посветени на Петдесетница. Празничното хоро беше поведено от кмета на селото Иванчо Илиев.

Сподели:

Още новини от деня