С професионални сомелиери се срещнаха ученици от ПГ по туризъм – Русе

На 14.12.2018 г. в часовете по гостоприемство в туристическата индустрия учениците от 9А посетиха винарска изба “Seven Generations” в Русе, с управител г-жа Анелия Христова. Целта на посещението на 9А, заедно с г-н Иван Бонев, учител по специална подготовка, и на 17.12.2018 г. на 9Г клас беше обучение от специалисти сомелиери.

Във винарската изба учениците се запознаха с професионалните сомилиери г-н Михаил Георгиев и г-н Ивайло Илиев. Сомелиерите запознаха учениците с кратката история на виното, но основен момент от срещата беше декантиране на вино. Като начало сомилиерите запознаха учениците с нужните уреди за декантиране: тирбошон, декантер и свещ.

Г-н Георгиев и г-н Илиев продължиха с правилата, които учениците трябва да спазват при декантиране на вино. Първото и основно правило е: младите вина не се декантират, а само отлежалите. Декантират се само червените вина.

Обучението продължи с правилата при поднасяне на бутилка вино на госта: как се отрязва фолиото на гърлото на бутилката, как се маха тапата, как се почиства гърлото на бутилката, ако има остатъци от коркова тапа.

Последва запознаване с уреда „декантер” и работа с него. Сомелиерът демонстрира как се налива вино в декантера. За да следи да не попадне утайка в декантера, използва запалена свещ, която осветява гърлото на бутилката. След това показа как чрез въртеливи движения на декантера, виното се насища с кислород. После демонстрира как трябва да се налива вино в чашата и как трябва тя да се раздвижи, за да се усети танина, който придава тръпчив вкус на виното. Колкото е по-силно това усещане, толкова виното е по-хубаво.

И г-н Гергиев, и г-н Илиев обясниха, че всеки, който има желание да се занимава с престижната професия на сомилиера, трябва да натрупа опит чрез дегустация на вино.

Г-жа Анелия Христова допълни, че с радост биха обучавали във винарната изба ученици, които искат да навлязат в тънкостите на сомелиера.

Г-жа Христова кани на работа ученици с интерес към сомилиерството.  Снимки може да разгледате в галерията ни.

Сподели: