С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав

С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав

С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Инициативата се провежда за девети път и се организира от Областна администрация – Русе. Събитието е под егидата на областния управител Анатоли Станев. „Това е една много добра инициатива, която ни дава възможност буквално да се докоснем до историята. Радвам се да съм част от организацията на подобни събития, защото те ни провокират да се замислим за значението на патриотизма и това да бъдем отговорни граждани“, коментира Станев.

Походът ще се проведе в периода 14 – 16 юли, като и тази година началото ще бъде дадено при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. Паметта на героите ще бъде почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от участниците в похода. В рамките на събитието е предвидена богата културна програма, като акцентът е поставен върху провеждането на кратки исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминацията на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, известен и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите. Там ще се проведе и възстановка, в която ще участват представители на патриотични организации от цялата страна.

Целта е по този начин да се отдаде почит пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната цялост и възхода на България.

Инициативата се реализира с подкрепата на Сдружението на областните управители на Русе, както и туристическите дружества в региона.

Сподели: