С фолклор и много настроение приключи проектът „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“

Завърши втората заключителна част на проекта „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“, който се реализира от ДГ „Снежанка“ с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“. Събитието събра много деца и техните родители на спортната площадка в комплекс „Олимпия“.

Децата от 3-та и 4-та група на ДГ „Снежанка“ заедно със своите преподаватели представиха 6 фолклорни области, всяка от които с уникално съдържание – характерни традиции, обичаи, носии, ястия и занаяти. Всяко дете имаше специална роля в представянето на цялостния облик на областите. В 7 зони бяха разположени областите Северняшка, Добруджанска, Тракийска, Шопска, Пиринска, Родопска и една „Русе в сърцата ни“, представена от Фондация „Русе – град на свободния дух“. Децата бяха изработили тематични сувенири, пана, украшения, за основа на които са използвани традиционни български материали.

Припомняме, че първата част на проект „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“ включваше запознаване на възпитаниците на ДГ „Снежанка“ с българския фолклор. Тогава ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ представиха на децата народни инструменти, а жените от пенсионерски клуб „Дружба – Изток“ им показаха детски игри от миналото и обичаите, характерни за русенския край. Празникът беше огласен от прекрасни фолклорни изпълнения.

Сподели: