С 25 % повече бебета са се родили в УМБАЛ "Медика" - Русе за година

С 25 % повече бебета са се родили в УМБАЛ „Медика“ – Русе за година

През 2023 г. в УМБАЛ „Медика“ – Русе първа глътка въздух са поели 311 бебета, от които 5 двойки близнаци. Мъжките рожби през годината са били 166, а момиченцата – 145. Най-малкото бебе е тежало 1820 гр, а най-голямото – 4880 гр. Новородените през отминалата година бебета са с 25 % повече, отколкото през 2022 г.

Повечето от майките, доверили са за този важен момент на УМБАЛ „Медика“ – Русе са от Русенска област. През годината болницата бе избрана за раждане и от 6 чужденки – 2 украинки, бразилка, рускиня, англичанка и китайка, на която беше и последното бебе за 2023 г. Болницата е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области – Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е била на 17 години, а най-възрастната – на 45 години.

През изминалата година в УМБАЛ „Медика“ – Русе преобладават естествените раждания, които са 154, спрямо ражданията със секцио – 152. Впечатление прави и увеличаващият се брой на майките с над 3 деца, които през годината са над 15.

От болницата отчитат и успешно начало на 2024 г. с повече от 60% от бебетата родени по естествен път. Екипите на отделения по Акушерство и гинекология и Неонатология продължават да провеждат разнообразни инициативи, целящи насърчаването на раждаемостта, подобряването на подготовката на родителите за посрещането на новия живот и знанията им за грижата за новороденото.

Сподели: