Тази вечер ще се състои откриването на инсталацията "Оптична илюзия" в Русе

Тази вечер ще се състои откриването на инсталацията „Оптична илюзия“ в Русе

С поредица уъркшопи в сферата на съвременното изкуство в Градската художествена галерия на Русе стартира учебната година по програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център Алос.

От 11 до 13 септември учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе в уъркшопи водени от арт-педагози на Център Алос и преподаватели от училището създадоха художествени инсталации и кратки видеа.

Училището се включва в програмата на Център Алос „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ за пета поредна година. За първи път учениците създават художествена инсталация от типа „оптична илюзия“. Тя приканва минувачите да открият единствената гледна точка към портрета на Мона Лиза. В творбите е вграден именно образът на Мона Лиза, за да подскаже връзката с домакините – Русенската художествена галерия.

Друга тяхна инсталация показва различен поход към проблема с овладяване на пространството и представяне на художествени обекти в градската среда. Учебната програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ обхваща и занимания по Дигитална фотография и видеоарт с ученици от 11 и 12 клас на специалност „Изобразително изкуство“.

Официалното представяне на художествените инсталации и видеата на учениците ще започне от 17:30 ч. в Русенската художествена галерия (ул. Борисова № 39).

За да подкрепите образователната програма за съвременно изкуство за ученици „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ изпратете дарителски SMS на стойност 1 лв. с текст на латиница DMS ART на номер 17 777.

Обучителна програма на Център Алос „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се осъществява с подкрепата на Фондация Америка за България. Събитието в Русе се реализира и с подкрепата на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Русе и „ВЕЛБЪЖД” АД, и с любезното домакинство на Градската художествена галерия в Русе и La Maison Hostel.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"