В Русе отново ще се събират опасни отпадъци от домакинствата

Такса „Битови отпадъци“ в Община Русе няма да се увеличава

„Винаги, когато вземам решение, гледам да е правилното, а не популярното решение. Дълги години в Русе това е поредното нещо, което не е пипано, за да бъде някой популярен. ТБО е толкова неадекватна в момента, че с пари от всичките ни други събирания с 4.5 млн. лева дофинансираме“, заяви кметът на Община Русе Пенчо Милков в отговор на питане от RuseInfo днес.

Понастоящем се събират около 12 млн. лева, а около 16 млн. лева е разходът.

„Изчислението на таксата е неадекватно по данъчна оценка“, категоричен бе кметът. „Едно механично увеличение, за да си реша проблема в бюджета ще удари абсолютно неправомерно и незаконно хората“, подчерта той, като даде пример със самотно живееща вдовица, живееща в апартамент в центъра на града, която не генерира голямо количество отпадък и има ниска пенсия. При евентуално увеличение тя ще е силно засегната. Това е неправилен метод, заяви кметът и припомни регламентът в закона и отчитането на база количеството. През 2019 година бе направена промяна и отложено влизането в сила за 2021 година. След промяна преди изборите годината е променена за 2023 година. Тогава ще се промени методиката.

Община Русе ще постъпи по следния начин.

В малките населени места започва въвеждане на индивидуални съдове и тогава ще се отчете отпадъка, като така ще се получат метаданни поне година преди това, за да се види какъв тонаж се изнася от селата. За град Русе това е неприложимо, на вероятно ще се пристъпи към брой жители и брой живущи в домакинството. Затова ще се изчака резултатът от преброяването, което ще завърши през октомври. Така ще се определи след време размера на ТБО. С помощта на домоуправителите базата данни на живущите ще се актуализира бързо, за да се предвиди промяна в размера на ТБО за всяко домакинство.

Сподели: