Тамара Лазарова: Заповядайте на едно забележително пътуване в света на камерната музика на 9 януари

“В творчеството на Лудвиг Ван Бетовен, наред с пианото, важно място заема и цигулката. Подобно на много музиканти от онази епоха, той изучава изкуството да свири на двата инструмента от детството си, и през целия си творчески живот създава произведения за тях…

С пианистката Божена Петрова ще изпълним Соната номер 5 за цигулка и пиано. Лудвиг ван Бетовен много рядко е давал имена на своите симфонии или сонати, но петата соната е толкова красива и лирична творба от първия период на творчеството на му, че съвсем заслужено е получила името си „Пролетна“.

Този сезон е може би най-красивото време от годината, времето, когато цялата природа се пробужда напълно. Снегът започва да се топи, пъпките набъбват и се пукат. Има дори специално, неповторимо ухание.

За миг начинът на живот и настроението на всеки се променят. Хората бавно се захващат за работа, слушайки чуруликането на славеите и „чувайки аромата” на момини сълзи…

Всички изведнъж стават влюбени, романтични, цъфтящи, пролетни. Пролетта е време на промяна!

Така е и в нашия живот – преди началото на пролетта душата се стопля и сякаш цъфти”, сподели развълнувана Тамара Лазарова, концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Русе, която заедно с пианистката Божена Петрова ще изпълни соната номер 5 на Бетовен, наречена “Пролетна”.

Заповядайте на едно забележително пътуване в света на камерната музика на 9 януари от 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: