библиотека любен каравелов русе четене книги

Творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност” ще се състои на 30 октомври

Творческа вечер „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност” ще се състои на 30 октомври от 17.30 часа в РБ „Л. Каравелов“ – Русе с участието на литературния критик Юлий Йорданов.

Яна Язова е творчески псевдоним на Люба Тодорова Ганчева. Авторката на трите романа “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” е родена на 23 май 1912 г. в гр. Лом, област Монтана. След 9 септември 1944 г. известната дотогава писателка изчезва от литературната сцена, творчеството й бива пренебрегнато, изчезват ръкописите на нейните романи. Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. За нея Ю. Йорданов казва „За мене Яна Язова е изключително талантлива българска писателка и втора като нея едва ли ще се роди на българска почва…”.

Юлий Йорданов – член на СБП и председател на Дружество „Будители” в област Монтана. Г-н Йорданов е носител на редица национални и международни отличия, сред които две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 г., почетна грамота и плакет на общобългарски комитет „Васил Левски”, званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, почетна значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев”, награда „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом, грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други отличия.

Сподели:

Още новини от деня