артистисимо русе 2017

Театър-школа „Артистисимо“ с премиера на най-новия си спектакъл „Кармен – дуендето на Федерико“

Театър-школа „Артистисимо“ Русе ще има премиера на последния си спектакъл „Кармен – дуендето на Федерико“ в четвъртък, 27 юли, от 20 часа.

Спектакълът ще се играе на сцената на читалище „Зора“ в Русе. Входът е свободен.

Това е многопластова пиеса, чиито автор е Иглика Пеева, а постановчик-режисьор е проф. Александър Илиев. Музиката е композирана от Серджо Авакян. Дуендето е вдъхновението, за което Федерико Гарсия Лорка има световно известно есе. Драматургичното действие събира двата символа на Испания и на изкуството, в килията на Лорка, преди той да бъде разстрелян. Там авторката поставя също Кармен, която не е литературен герой, където се провежда дълъг разговор. В него протича, като на лента, целия живот на Федерико Гарсия Лорка.

Артистите от театър-школата по време на действието на няколко пъти се превъплъщават в различни роли, свързани с живота на главния герой.

Участниците в спектакъла са от трупата на големите, някои от които следващата година ще бъдат студенти. 95% от всички участници искат да се занимават с театрално изкуство, стана ясно днес. Притегателната сила на това изкуство е събрала в „Артистисимо“  деца от почти всички средни русенски училища.

От началото на този театрален сезон формацията репетира на сцената на читалище „Зора“, чиято зала отскоро е освежена. Липсват все още технически средства, но това екипа от на „Артистисимо“ се надява да си набави, посредством благотворителност.

Пиесата е доста стара, уточни Иглика Пеева пред медиите. Лорка е авторът, пред чието светоусещане се прекланя тя. Чрез поезията си той прави кино, споделя още Иглика.

иглика пеева артистисимо

За изпълнителите от „Артистисимо“, чиято формация е създадена от Иглика Пеева и проф. Александър Илиев, идеята е те да станат едни грамотни хора, които са наясно с времето, което интерпретират в пиесата. Изграждането на ценностите у един млад човек е водеща тема и част от възпитанието, предавано  и показвано от създателите на школата, колкото и по необичаен път това да достига до тях.

Следва двудневен майсторски клас в зала „Изкуство“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ за участниците  в школата, воден от проф.  Джаред Стайн – САЩ.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"