семейство гледа телевизия вкъщи дом

Телевизията скъсява живота – ето нещо любопитно, което ще ви изненада

В продължение на 6 години учени от Националното училище по здравеопазване на Австралия наблюдавали 8 800 доброволци на възраст над 25 години. Доброволците били разделени на групи. В първата група, доброволците гледали телевизионни предавания до 2 часа на ден, във втората – до четири часа на ден, а третата по – 5 часа дневно. Така, че за шест години участниците в експеримента от последната група починали от сърдечно-съдови заболявания и рак.

По принцип, ако се вземе предвид средната възраст на човек, то учените изчислили, че само 1 час пред екранa скъсява живота с 22 минути. Един час и половина непрекъснато гледане на телевизионни предавания уврежда здравето не по-малко от 1 изпушена цигара.

Основният проблем на най-ревностните зрители е, че те се движат по-малко. При липсата на физическа активност се забавя метаболизма на тялото, храната се абсорбира слабо, което води до проблеми с обмяната на веществата, стига се до повишаване на нивата на кръвната захар. И оттук – диабетът е в кърпа вързан.

И най-много страдат кръвоносните съдове в случая. Хората, които прекарват часове в гледане на телевизия, са с много плътна кръв (както и може да има повече кръвни съсиреци), затова повече атеросклеротични плаки се отлагат. И това е директен път към инфаркт и инсулт.

И как да се обясни по-големият риск от рак при хората, участвали в австралийски експеримент?  Неподвижното седене пред телевизора причинява стагнация на кръвта в малкия таз, разрушава червата и урогениталната система.

А това води до риск от развитие на рак на ректума, простатата и други органи. Не забравяйте, че човешкият мозък също страда. Повечето телевизионни предавания ни дават пасивна информация и без анализ, мозъчните неврони буквално могат да замръзнат. Следователно, човек остарява не само физически, но и психически.

И това само ускорява нашия биологичен край. Звучи тъжно, но е така! Какво е решението? Да откажем ли да използвате телевизора? Един час – най-много 2,  няма да ни нарани. Особено, ако гледаме интересна телевизионна програма, филм. Между другото, не е необходимо да не се движите като гледате телевизия. Може да правете нещо в къщата си или  например да плетете като едновременно да следите новините. Запомнете – само постоянното движение е доказан фактор за дълголетие при хората. Животните, които са живели в лаборатории при хиподинамия, са остарели и са умрели по-бързо от тези, които не са били лишени от възможността да се движат.

Сподели: