Тематични дни по повод празника на Русе в ДГ "Червената шапчица"

Тематични дни по повод празника на Русе в ДГ „Червената шапчица“

„Русе, градът на първите неща“, под този надслов преминават тематичните дни посветени на предстоящия празник на град Русе – 6 май.

Децата от 3 и 4 възрастова група за задължителна предучилищна подготовка, от централна сграда и филиал “ Светилник “ , по интересен и забавен начин научиха за някои от първите неща случили се в родния ни град.

Децата от 4 група в централна сграда разбраха, че първата кинопрожекция в България се е състояла в града ни още през далечната 1897 г. Научиха , че първите филми са били черно-бели и неми. Насладиха се на част от филм на Чарли Чапли, а след това влязоха в ролята на режисьори и създадоха свой „филм“ от картини и рисунки. Децата от 3 група от централна сграда и от филиал „Светилник“ се запознаха с историята на първата железопътна линия свързала тогавашния град Русчук с град Варна. Научиха как е изглеждал първия локомотив и с какво се е задвижвал. Разгледаха отвътре, макар и само на снимки, луксозния вагон в който се е водил султан Абдул Азис. След като научиха за разликата на първия влак и съвременните му събратя, децата от 3 група на филиал „Светилник “ имаха задача да подредят пъзел с изображение на Ориент Експрес, влак стрела, товарен влак и ретро влак.

Децата от 4 група от филиал „Светилник “ научиха за създаването на първата географска карта, наречена „Карта на сегашная Болгария, Тракия и Македония и прилежащите земи“ . С голям интерес те изгледаха подготвената презентацията, защото разбраха защо са толкова важни картите, за какво и на кого служат.

Всичко това децата научиха от педагозите г-жа Лиляна Златанова – главен учител, г-жа Деница Георгиева – помощник учител, г-жа Маринела Маринова – учител, г-жа Зехра Юсеинова – учител и г-жа Галя Йоргова – учител.

Благодаря на колегите, защото от познаването на историята и знанията за нещата случили се в родния ни град, започва възпитанието в родолюбие и гражданска отговорност у нашите деца.

Сподели: