Тенорът Георгиос Филаделфевс: Очаква ви интересно пътешествие в света на една Богиня – Мария Калас

Тенорът Георгиос Филаделфевс: Очаква ви интересно пътешествие в света на една Богиня – Мария Калас

“Въпреки, че съм се родил две години след като Мария Калас си отива от този свят, всъщност мога да кажа, че я познавам много отблизо. Моят дядо беше електротехник в Нациналната банка на Гърция и като маниак на тема опера, е записвал спектакли, излъчвани на живо по радиото, в които тя изпълнява ролите на Медея и Норма.

Познавам я задочно и от други големи певици, за които тя е била кумир. Флора Казанджиян и Мария Коромандзу например твърдяха, че излизат от депресия щом си пуснат нейни записи.

Още от малък, разхождайки се около Атинската консерватория, където Калас учи при Мария Тривела и Елвира Де Идалго, попаднах на ул. Патисион, където в ляво от мен видях много красива сграда…По-късно разбрах, че това е родната къща на знаменитата певица, която предстои да бъде превърната в музей!

През 2000 година се явих на Международния конкурс GRAN PRIX Мария Калас за пианисти, където срещнах големи музиканти. Изсвирих общо десет концерта с оркестър и стигнах до четвърти тур. Станах лауреат на този конкурс, което ми отвори много врати, но по- вълнуващото за мен бе, че стъпих на сцената на Атинската концертна зала “Мегарон”, където е играла дори Мелина Меркури!

Въпреки, че Мария Калас не е пяла там, всъщност тази зала е построена, реализирайки именно нейната мечта, а в известна степен и с подкрепата ѝ.

Познавам се и с колегата на Мария Калас Никола Захария, а учителката ми по пиано, Мария Херогйоргу, е била нейна съученичка.

Свирил съм и в зала Парнас, където Калас прави своите първи стъпки на сцената и където всеки студент от Атинската консерватория трябваше да даде концерт!

Фактът, че в тази програма ще пея като сопранист и в тоналностите на Мария Калас, от една страна може да изглежда странно на хората, но от друга страна мога да обясня защо – тъй като от много малък аз имитирах женски гласове и поради факта, че мога да пея много високо.

Като човек, който доста дълбоко в сърцето си държи спомени и картини от певицата Мария Калас, смятам, че ще прозвуча изключително интересно и за русенската публика!

Мисля, че който не дойде ще загуби страшно много, защото това ще бъде единственият концерт посветен на Мария Калас!

Ще говоря за нея, ще се слушат записи неизвестни за публиката, а кой знае, може би и публиката ще участва?!

Така че, ви очаква интересно пътешествие в света на една Богиня – Мария Калас”, споделя тенорът Георгиос Филаделфевс, малко преди да вземе участие в концерта посветен на 100 години от рождението на знаменитата оперна Дива Мария Калас. Заедно с него на сцената ще чуем сопраното Цветелина Василева и тенорът Петър Костов заедно с оркестъра на Русенската опера под диригентството на Вилиана Вълчева.

Интервю: https://www.radioruse.com/%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%80…/

Заповядайте на 26 май, петък, 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: