Теодора Димова гостува днес на литературния фестивал в Русе

Теодора Димова гостува днес на литературния фестивал в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

В новата седмица на литературния фестивал в Русе ще се срещнем с трима автори, номинирани за литературната награда „Елиас Канети“.

Днес очакваме Теодора Димова –  писателката, чиито нови книги винаги стават събитие. Книги, неподвластни на времето, каквато е „Поразените“. Издаден преди две години, романът не спира да предизвиква коментари и да печели нови читатели. „Поразените” е една жестока, оставяща те без дъх творба. Ще завърша с думите, които казах и на созополското първо представяне на романа: „Всички сме поразени!” – и до днес. И ще добавя: „Дори и когато не го знаем”… – възкликва литературният критик и автор на десетки книги Михаил Неделчев.  На срещата с Теодора Димова тази вечер сигурно ще дойдат хора със същото усещане –  хора,  прочели „Поразените“.  Което ще бъде в полза на равностойния диалог с писателката. Но ще има и такива, които тепърва ще открият романа. Всички са добре дошли днес от 18.00 в Дом Канети.

Вечерта в четвъртък ще бъде истински подарък за четящите хора на Русе. Ще гостуват двама автори в конкуренция за наградата „Елиас Канети“ – Иван Станков с „Вечерна сватба. Разкази от други времена“ и Захари Карабашлиев с „Опашката“. Началото на тази двойна среща също е 18.00 часа в Дом Канети.

Конкуренцията между писателите, оказва се, не е това, което е в българския политически живот. За представянето на „ОПИТЪТ“ и срещата с Русана Бърдарска снощи от В. Търново, специално за събитието, пристигна Иван Станков. Изключително впечатлен от книгата, той не спести нито емоции, нито силни думи и оценки за книгата, която няма аналог в най-новата българска литература.  Подчерта специално, че авторката не търси съзнателно широка аудитория за романа си, но всеки читател остава с чувството, че е единственият. Не всичко казано и разказано в „ОПИТЪТ“ е чиста истина, призна Русана Бърдарска. По-скоро художествена истина, която писателят създава, събирайки парчета от реалността. Богатството на езика в тази книга е достойнство, признато и от читатели, и от критици. Признават го с нескрито възхищение и учудване, почти откритие,  колко безкрайни са възможностите на българския език.  И колко е необходимо неговото спасяване днес. Номинацията за наградата „Елиас Канети“ Русана Бърдарска приема като голямо признание. Но работата по прецизирането на текстовете в българската и английска версии на „Опитът“ продължават.

Отново за езика, за богатството му, за особеностите на превода продължи разговорът снощи в компанията на палестинеца Хайри Хамдан.  Писател и преводач, той владее еднакво добре и български, и арабски. Пише и на двата езика, но поезия създава само на български. Човек, който  живее на ръба на две цивилизации и приема писането като спасение. Гостува в Русе с романа си „Лешникови градини“.

Сподели:

Още новини от деня