Теодор Цветков от Русе е извадил богоявленския кръст в Гевгелия, Северна Македония

Теодор Цветков от Русе е извадил богоявленския кръст в Гевгелия, Северна Македония

Теодор Цветков от Русе e извадил кръста от Вардар в град Гевгелия по време на днешното отбелязване на празника Богоявление в Северна Македония, съобщава сайтът „Вечер”.

Българинът е бил сред 20-те мъже, скочили във водата в Гевгелия. Той изважда кръста там за втори път. През 2018 г. желанието на 28-годишния  младеж е било да остави богоявленския кръст на църквата, а средствата, събрани по време на посещението му в домовете в общината, са били дарени на братя близнаци, които са се нуждаели от помощ. Свещениците от Гевгели са благословили Цветков и са му поръчали и тази година да обиколи колкото може повече християнски домове в общината, съобщава изданието.

Над 150 човека скочиха на Богоявление за кръст и в Скопие, където присъстваха и премиерът Димитър Ковачевски и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски. Кръстът беше хвърлен от главата на православната църква на страната архиепископ Стефан. Придошлите и бурни води на Вардар затрудниха излизането на няколко от мъжете, които бяха изтеглени с помощта на лодки и въжета от екипи на Червения кръст. 

Богоявление се отбелязва в Северна Македония по Юлианския календар, а денят е неработен в страната. 

Сподели: