каяк тид дунав лодки гребане 1

ТИД 2022 навлиза в българския участък на река Дунав на 13 август

Българският етап на ТИД 2022 по река Дунав стартира на 13.08.2022 г. от с.Ново село при Видин, включва разстояние от 504 км по поречието и завършва на 27.08.2022 г. в Силистра. До момента за участие за този етап на регатата са се записали над 200 участници от Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България, като повече от половината от тях са започнали още в началото на ТИД (от Германия на 25.06.2022 г.). Разбира се, до стартирането на регатата в българския участък на реката се очаква броят на участниците да се увеличава.

Международната гребна регата ТИД (TID-Tour International Danubien) е най-голямата в Европа и света туристическа гребна регата. Тя стартира по река Дунав на 25.06.2022 г. при град Инглощат, Германия. Преминава през:  Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния – общо 2516 км – за 74 дена. За 65-ти пореден път България ще бъде домакин на етапа „Ново Село – Силистра“, като тази година за българския етап организатор е Стилиан Бонев от град Русе.

Големият дунавски воден поход представлява 2,5-месечно пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“ през всичките 10 държави на реката. Това е най дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. Сегашният маршрут започва от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат, Германия. Преминава и през останалите страни-организатори – Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и след 2516 km приключва в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге) на Черно море. През 2022 г. обаче регатата ще завърши в град Силистра поради съображения за сигурност на участниците, трасето в Румъния през тази година остава затворено.

Всяка една страна представлява отделен етап, разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км. Участниците в гребната регата трябва да се справят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по голямата европейска река. От Инголщат по нейните вълни вече (от 25.06.2022 г.) се понесоха около 150 любители гребци и каякари на възраст от 7 до 80 години. В германския участък от Инголщат до Ерлау /Ingolstadt-Erlau/ от България имаше 8 участници от клубове в София, Русе и Стара Загора. В етапа Австрия след Ерлау до Хайбург /Erlau-Haiburg/ се включиха други 8 участници от клуб „Бонония“ – Видин. За сръбския етап от Нови Сад до Ново село, Видинско, има записани 8 участници от ТД „Приста“ – Русе.

Значението на TID през тези вече 65 години е голямо. Целта от самото начало на голямото европейско събитие е взаимноторазбирателство и опознаване на културите на другите народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различните дунавски страни. Затова и отразяването на това международно събитие от националните и регионалните медии ще бъде принос за авторитета на Република България, както и към всяка община домакин на отделните етапи.

***В сайта на Българската федерация по туризъм всеки може да се запознае с Наредбата за организиране и провеждане на 65-а Международна туристическа регата по р.Дунав ТИД 2022, както и с разстоянията на всеки един етап, крайбрежните места и точните дати на отделните престои – https://bftourism.net/naredbi/Nar_TID_2022.pdf

Сподели: