Затварят временно едното платно на ул. “Йордан Йовков” в кв. Средна кула

Тодор Савов с питане относно асфалтиране на алея в кв. Средна кула

По проекта за водния цикъл, по който е възложител фирма „В и К – Русе“, изпълняващата го фирма разкопа алеята свързваща автобусната спирка на главния път до „Русановия мост“ над р. Русенски лом и голяма част от кв. Средна кула, започваща от ул. „Гергана“. Това е най-пряката пешеходна връзка на пътуващите жители от тази част на квартала към градския транспорт и от там за гр. Русе или гробищния парк и с. Басарбово, заяви по време на заседанието на ОбС – Русе на 17 ноември гражданинът Тодор Савов.

Строително монтажните работи приключиха преди повече от три месеца, но и към днешна дата алеята стои неасфалтирана. Тя не е, нито с голяма дължина, нито с голяма ширина. По този повод и във връзка с нуждата от спешно асфалтиране на тази алея възмутени жители на кв. Средна кула направиха подписка с такова искане, подписана от над 100 пълнолетни души от местната общност, имащи право на глас, добави той.

Той зададе на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

  1. Кога ще бъдат асфалтирана тази алея? Това ще стане ли преди местните

избори?!

  • Жителите на тази част на кв. Средна кула ще газят ли тази зима калта от

неасфалтираната алея, предвид започващите лоши метеорологични условия?

Във връзка с депозираното питане с №898/10.11.2022 г. от г-н Тодор Савов, относно невъзстановен участък по „…алеята свързваща автобусна спирка на главен път до „Русановия мост“…“, във връзка с изпълнението на строеж: „Реконструкция и доизграждане на ВиК мрежи в кв. „Средна кула“ и кв. „Долапите“, изграждане на довеждащ колектор и реконструкция на прилежаща ВиК мрежа“. В тази връзка Ви уведомявам, че към настоящия момент Изпълнителят на строежа изпълнява довършителни работи по почистване и изравняване на терена във визираното от Вас пространство. Предварително той е декларирал до нас, че до 18.11.2022 г. същото пространство ще бъде възстановено в първоначалния си вид и нарушените настилки ще бъдат отстранени, заяви в отговор заместник – кметът Димитър Недев.

Господин Савов, това е поредния случай в тази алея, в която се вижда как проекта може да са сложени тръбите, обаче не се завършва всичко и това създава неприятности. Това което Ви обещавам като кмет, веднага след сесията да започна да говоря. Сам разбирам, че срока, който ВиК и изпълнителя е дал е утре, най-вероятно не е направена алеята след като Вие станахте да говорите днес. Ще направим всичко възможно алеята да бъде изпълнена в кратък период от време с лични настойчивост и натиск върху изпълнителите, което Ви обещаваме. Другото, което е важно да знаят хората и в „Средна кула“ и в другата част на града. Аз го казах сутринта. Навсякъде където ВиК не претендира, че дадена улица е завършена. Ние като община, като русенци, всички хора, не е кмета, сме собственици на тези алеи и улици. Когато ни се представят, че са завършени, а ние считаме, че не са, ние няма да подпишем, че са завършени и отделно ще си направим специално искане към съда да направим експертиза за състоянието им към момента. Защото тази алея в конкретния случай, те могат да отидат да я направят, но ако не я направят, ние трябва догодина да я направим, а това са средства на русенци. И затова ние ще направим такова доказателство през съда, какво е състоянието, в което получаваме алеите и улиците. Това искам да Ви уверя, заяви на свой ред кметът на Община Русе.

Сподели: