офис работа бизнес

ТОП съвети за организиране на офиса

Представяме ви днес отлични съвети за организиране на офиса с цел по-добра производителност.

Ако работното ви пространство е истински хаос, то наистина може да не ви се работи много и да намалите ефективността на своя работен процес. Но това лесно може да се преодолее…

Предлагаме ви тези ТОП съвети, които могат да ви помогнат да подредите по-добре офиса си и да извлечете максимума при работа в него.

Нека първо да зададем няколко въпроса: прекарвате ли повече време в търсене на документи, консумативи или зарядно за мобилни телефони, отколкото работите? Ако това е така, то губите ценно време при работа и намалявате своята ефективна производителност. А и отделно се изнервяте доста. Оказва се, че е необходимо само малко планиране, ангажираност и последователност.

Време е да преобразите работното си пространство от стресираща точка в спокоен работен оазис.

  • Разчистете работното си пространство

Опитайте се да контролирате хаоса, който е в работно ви пространство.

За целта махнете всички ненужните неща, в офис пространството. Започнете от купищата хартии. Почистете чекмеджетата и шкафовете. Време е да изхвърлите (или рециклирате) всичко, което не сте използвали от 6 месеца. Когато ви останат само необходимите консумативи и предмети, по-лесно ще организирате всичко.

  • Пренаредете мебелите и уредите в офиса си

На следващо място, разгледайте интериора в работното пространство. Подредете мебелите и уредите по начин, който ще е удобен и стилен. Нека всичко е лесно за достъп.

  • Организирайте правилно своето бюро или работна маса

Ежедневно оставяйте на бюрото или масата само необходимите неща. В днешния дигитален свят вероятно няма нужда да държите препълнена чаша с моливи и химикалки. Нужен е компютър, телефон, тефтер с 2 химикала и телбод. Не заливайте бюрото си с папки с документи, които не ви трябва за момента.

  • Поддържайте чист своя офис

Хигиената е важна за всяко работно място. Не допускайте да има прах по мебелите, нека прозорците светят от чистота, а подът да не е с кални стъпки. Не оставяйте кошчето си да прелива от хартия и отпадъци никога. Чистото пространство дава положителни емоции и подобрява производствения процес.

  • Ритуализирайте работния си ден в офиса

И така офисът ви е готов за работа – остава само да имате и свои ритуали в него, за да се чувствате чудесно в него.

Когато сте готови да започнете своята работа за деня, отделете около 15 минути, за да актуализирате списъка си със задачи, да подадете готови си проекти. Това дава възможност за чудесен нов старт на работното място. Вярваме, че статията е била полезна за вас.

Сподели:

Още новини от деня