Традициите за посрещането на Коледа и Нова година представиха в Две могили

Традициите за посрещането на Коледа и Нова година представиха в Две могили

Време за прочитане: < 1 мин.

На 18.12.2018 г. в гр. Две могили беше представена изложба от множество български и европейски списания, посветени на настъпващите Коледни и новогодишни празници и съответно как те се отбелязват в европейските страни.

Аудиторията беше запозната с различни интересни факти, свързани с обичаите и традициите по време на предстоящите Коледни празници. Освен това акцент беше поставен и върху това как всеки сам би могъл да си приготви традиционни гозби за новогодишната трапеза според приетото в различните страни. Сред представените възможности бяха рецепти за коледни хлябове и баници, десерти, напитки и сладки.

С присъстващите беше проведена и кратка дискусия относно ролята на Европейския съюз в съвременните глобални отношения, като за целта бяха представени и кратки видеоматериали, свързани с културата на страните-членки.

Целта е с подобен род начинания да се провокира широк обществени интерес относно културното многообразие в Европейския съюз.

Събитието, което беше под надслов „Да посрещнем Коледа в съвременна Европа“, се проведе в сградата на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1919“.

Инициативата е част от допълнително предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на  Република България за Европейския съюз през 2018 г.

Изложбата се организира от Областна администрация Русе с подкрепата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Община Две могили.

Сподели:

Още новини от деня