традиционеръ в иширково

„Традиционеръ“ Русе взе участие в откриването на възпоменателна плоча на Енчо Тодоров – Опълченеца

Тържествена церемония за откриване на възпоменателна плоча на Енчо Тодоров – Опълченеца се състоя в парк „Чешмата” край Проф. Иширково (община Силистра). Гости на тържеството бяха Стоян Мирчев – депутат от 20-ти МИР, Стоян Бонев – зам. областен управител, Тихмир Борачев – заместник-кмет на Община Силистра, Бисер Енчев – пра-пра внук на Енчо Тодоров – Опълченеца, Стоян Комитски – Клуб „Традиционер” – гр. Русе, Валентин Петков – Клуб „Традиция“ – гр. Русе, Цветана Цанова – председател общ. комитет „Васил Левски” – гр. Силистра, Йовко Димитров – председател на „СИДАР- АД”, Велика Славова –председател „ЗК Нива-93”, Тодор Балушев – председател ”ЗК Плодородие-93”.

Слово произнесе кметът на селото г-н Стойчо Нечев:

„Ние Иширковци имаме основание да се гордеем, че един от нас Енчо Тодоров Димитров участва в епичните боеве на Шипка.
По време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. се записва като доброволец и е зачислен в българското опълчение в IV дружина. Участва в боевете на Шипка, а после воюва до края на войната.
Боевете на Шипка продължават шест дни. Шест велики за България дни.
Енчо Тодоров Димитров произлиза от Помаковия род, който води началото си от село Исьорен, сгушено в дебрите на средните Родопи около гр. Ксанти.
Към средата на втората половина на 18 в. започва второто потурчване в средните Родопи.
Не страхът от ятагана, а исконното желание да съхранят родовете си в името на България, много старейшини неуспели да избягат и да се укрият далече в планината, запазват родовете си като приемат фиктивно чуждата религия в името на България и българщината ни.Между тях са и предшествениците на Помаковия род. Скоро след това части от помохамеданчените бягат на Север, застигат избягалите по-рано в селата Габрово, Еникьой и през с. Фатово се насочват и те североизточно от Смолян, дълбоко в дебрите на Балкана. Тук сами, далеч от жестоките поробители, отхвърлят наложената им чужда вяра и свободно продължават да изповядват своята религия – източно православното християнство – РОДЪТ СЕ ЗАПАЗВА. Остава само новото име – ПОМАКОВИТЕ, да напомня за ония страшни времена и борбата за запазването на РОД И ВЯРА.

иширково традиционеръ

Много са премеждията на Помаковия род подгонени от турския ятаган от Исьорен през Смолян до Сливен 1810 г., Провадия 1829, Тулча 1829, откъдето през 1897 г. Енчо Тодоров Димитров от Помаковият род от с. Черна, натоварва многобройната си челяд от седем деца и потегля на ЮГ към свободна България. Установява се в с. Кочина. Запазва името на рода – Помаковите. След като урежда живота си в новото село, става член на Поборническото дружество в гр. Силистра /дружество на опълченците в Силистра/. Участва активно в неговата дейност. В Историческият музей в Силистра се пазят две снимки на членовете на дружеството.

По характер Енчо Тодоров е тих и скромен, не се хвали с миналото си, не говори за него/за боевете на Шипка и за цялата война после/. Участва активно в обществения живот на селото. Винаги е сред инициаторите, при възникването на нови идеи – построяването на църквата /1907 г./, създаването на Популярната банка /1907/, строителството на училищната сграда /1907/. Праз 1916 г. с още 163 иширковци насилствено е откаран в Молдова при изтеглянето на румънските окупатори от Южна Добруджа. Завръща се през м. март 1918 г. Умира през 1930 г. погребан е в с. Проф.Иширково.

Днес признателното иширковско население ще открие възпоменателна плоча за да увековечи подвига на един от хилядите български герои.

Хвала и почит към делото на истинските български патриоти.“

Русенският клуб за исторически възстановки „Традиционеръ“ е основан през 2016 година и развива дейна работа с уроци по родолюбие и участие във възстановки. Клубът е част от читалище „Христо Ботев – 1908“ Русе.

Източник – Кметство Проф. Иширково

Сподели: