Традиционни български обичаи оживяват в Новград

Традиционни български обичаи оживяват в Новград

Жители и гости на Новград ще могат да наблюдават традиционни български обичаи в съботния ден. В петото издание на фолклорния събор „Обичаите по нашенски – среща с миналото на Придунавския регион“ досега са се записали двадесет и три групи с повече от 160 участника.

„Интересът към събора постепенно нараства. След двегодишно прекъсване вече имаме записани участници и от района на Велико Търново и Плевен. Те ще представят традиционни обичаи за районите си. В голяма част от заявките преобладават танците и обредните песни“, сподели секретарят на читалищното настоятелство Десислава Симеонова. В Новград ще оживеят обичаите Еньовден, Гергьовден, жътва лазаруване и коледуване, но с характерните елементи за определена етнографска област.

В тазгодишното издание на събора организаторите отделят сериозно място и внимание на билките и подправките. Превес в кулинарната изложба ще вземат ястията, в които преобладават растителните видове. Ще бъдат представени и обредни хлябове, предназначени за различни поводи и празници, в които са вложени билки и аромати. Присъстващите ще имат възможност да се запознаят и с билките, които растат и са популярни в Придунавския район. Домакините ще почерпят всички гости и участници с ароматен чай от прясно набрани билкови растения.

Сн. архив

Сподели: