Традиционни занаяти оживяха в Караманово

Традиционни занаяти оживяха в Караманово

За втора поредна година село Караманово беше домакин на фестивала „Празник на занаятите“. Повече от 250 участници се включиха в инициативата, която пресъздава и предава на поколенията съхранените през вековете народни обичаи и традиции. По идея на организаторите всички участници бяха облечени в автентични народни носии.  „Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Затова сме длъжни да познаваме и пазим традициите и обичаите си. Те представляват символ на обединение и родолюбие и са повече от доказателство да богатата духовност и здрави корени на българина“, сподели при откриването на събора кметът на селото Бисер Блажев.

Празникът започна с биенето на барабанче и оповестяване на най-важните новини от глашатайче. На импровизираната карамановска чаршия всеки от местните жители и гости можеха да се включат в чепкането, преденето и боядисването на вълна, точене на ножове, шиене на гоблени, плетене на една и две куки, изработване на кукли от царевични влакна. Истинско стълпотворение от желаещи се образува пред ателието за правене на цървули. Опашка се изви и пред майсторите, които приготвяха традиционната халва от грис. Изпълненията на самодейните състави към Народно читалище „Светлина“ – певческа група „От извора“ и танцовия състав „Колорит“, внесоха не само допълнителни емоции, но върнаха участниците в годините назад. Празникът премина с много настроение, музика и танци.

Традиционни занаяти оживяха в Караманово

Гост на празника беше кметът на община Ценово д-р Петър Петров, който не скри, че с такива родолюбиви инициативи българският дух ще пребъде и се надява празникът да се разраства и да придобива още по-голяма популярност.

Сподели: