Тракийското светилище в местността "Баджалията" впечатлява българи, румънци и унгарци

Тракийското светилище в местността „Баджалията“ впечатлява българи, румънци и унгарци

Тракийското светилище в местността „Баджалията“ до Стрелково впечатлява българи, румънци и унгарци. Тази малко популярна забележителност се популяризира в достъпна форма не само у нас, но и в северната ни съседка благодарение на трансгранични проекти като Danube ecotourism http://www.danube-ecotourism.com

Достъпът до светилището е по обновен през последните години третокласен път, което говори, че Община Кайнарджа /Област Силистра/ поддържа добре достъпа до културно-историческото си наследство. Поради характера на местността и опазването на екологията, асфалтът не достига до светилището, а изведнъж пътят продължава с трошенокаменна настилка. Така пеш или с джип се достига до самия обект, който много напомня каньона на Русенски Лом. Няма информационни табели, но издяланите в скалите стъпала и монтираните метални парапети улесняват в значителна степен и претенциозния турист. В подножието и на определени места са монтирани дървени пейки за отдих, а изкачването отнема не повече от 10 – 15 минути.

При изкачване до огромната естествена пещера с височина на кухината 6 метра се открива чудесна гледка, особено при хубаво време. За да се стигне до пещерата обаче се преминава по стръмни стъпала в скалите и своеобразен тунел. Засега не е ясно кое божество е почитано тук. Малко встрани от пещерата е изсечен олтар, под който са открити следи от извършвани жертвоприношения. Открита е култова яма и скален трон. Иманярите обаче не са пощадили няколко зони и личи как с изкопите са унищожени част от красотите.

Преди стотици години в тази зона е протичала реката Табан. След изсичането на горите в Добруджа надземните води изчезват под повърхността и сега само релефът подсказва къде е текла Табан. Районът е обезлюден и единствено ловците предпочитат да го навестяват. Местните хора са близо 20 души, като само 4 живеят постоянно в близкото село. Това мястото не заслужава подобна съдба и би трябвало да бъде развит туристическия му потенциал. То заслужава да се посети поне още веднъж за по – дълго време. Най – малкото защото туристът има още какво да види в каньона, стигащ почти до Силистра.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"