българското председателство на ЕС

Трансгранични инициативи по време на българското председателство на ЕС обсъждаха днес в Русе

Областният управител на област Русе Галин Григоров и неговият заместник Валентин Колев се срещнаха с посланика на Република България в Румъния Н. Пр. Тодор Чуров.
Акцент в проведената среща бяха възможни трансгранични инициативи по време на родното председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред обсъдените варианти са посланиците на представените европейски държави в Букурещ да се запознаят отблизо с региона, с бита, културата и традициите, присъщи за нашите географски ширини. Също така се предвижда представители на Европейската комисия да посетят Русе по време на предстоящото председателството. Особено внимание беше отделено на възможността да бъдат поканени представители на бизнеса да се запознаят с възможностите, които предлага област Русе, като това да е стъпка към по-нататъшни инвестиции в развитието на региона.
През първата половина на идната 2018 година се очаква да бъдат реализирани множество съвместни инициативи между институции от България и Румъния.
Не на последно място всички присъстващи на срещата се обединиха около становището по време на българското председателство на Съвета на ЕС да се постави още по-ясно пред Европа изключителната необходимост от построяването на трети мост над р. Дунав, който да се намира при Русе.
В срещата участваха още Ивайло Маринов, първи секретар в българското посолство в северната ни съседка и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева.

Сподели: