Трима млади режисьори са финалисти в конкурса Слави Шкаров 2024

Трима млади режисьори са финалисти в конкурса Слави Шкаров 2024

Бюрхан Керим, Деян Ангелов /РС Македония/ и Михаил Цанков са тримата финалисти в предстоящото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“. Той ще се проведе в Русе от 18 до 22 юни, с подкрепата на Община Русе по програма „Култура“. В него участват млади режисьори на възраст до 35 години, които имат концепции за спектакъл по темата тази година „Илюзии“.

„Като селекционер на Конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“ и най-вече като човека, носещ отговорност за избора на мотото тази година, си позволявам да живея с „Илюзията“, че това са тримата финалисти, в чиито режисьорски експликации разпознавам духа на Слави Шкаров“. Това коментира при обявяването на финалистите селекционерът Ина Шкарова.

Тримата млади режисьори ще работят с трупата на русенския драматичен театър и ще представят публично откъси от избраните проекти.

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг). Най-поставяният съвременен немски драматург – Роланд Шимелпфениг предлага една урбанистична приказка, в която героите на една малка сцена събират целия свят.

Деян Ангелов е от РС Македония. Завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър, клас на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ. Участие в конкурса му осигури класиката на А.П. Чехов пиесата „Иванов“, пожънала бурни овации и спорове още със своята поява през 1887 година.

Две събития са включени в съпътстващата програма на конкурса. На 18 юни ще бъде представена мемоарната книга на Станчо Станчев „Монолог на режисьора“. Той е театрален режисьор, ученик на проф. Боян Дановски. Със своите над 100 постановки, в продължение на 30 години той отстоява високия художествен критерий и независимата гражданска позиция. Книгата ще бъде представена от съставителя Теменуга Станчева – дъщеря на режисьора, анонс ще направи Крум Гергицов – театровед и дългогодишен драматург на ДТ „Сава Огнянов“.

На 20 юни от 19:00 часа, в Камерна зала, ще бъде представен „Пистолет в торнадо“ – моноспектакъл на актрисата Весела Бабинова. Входът е с билети.

Сподели: