Трифон Зарезан в Тетово бе почетен от много гости

Трифон Зарезан в Тетово бе почетен от много гости

Днес по традиция в село Тетово беше отпразнуван денят на лозаря. „Трифон Зарезан“ е посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. В Тетово лозарството и производството на вино е на изключителна почит от десетилетия.

Традицията повелява да се омеси хляб, да се свари кокошка. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат лозарските ножици и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Избира се млад мъж,които е доказал своето трудолюбие, занимава се с лозарство и произвежда хубаво вино.

След това всички се събират в ресторанта и с много музика, вино и веселие празникът продължава. Тази година гости бяха Валентин Колев /зам. областен управител на област Русе/, Събина Павлова, Димитър Кънчев, проф. Васил Пенчев /общински съветници от ГЕРБ/, Георги Игнатов и Красимир Коев от Община Русе.

Автор и снимки Н. Атанасова

Сподели:

Още новини от деня