Три нови оранжерии за производство на цветя ще допълнят зелената система на Община Русе

Три нови оранжерии за производство на цветя ще допълнят зелената система на Община Русе

Зелената система на Община Русе ще бъде допълнена с производството на цветя от още три нови оранжерии, разположени в стопанския двор на дружеството.

Инвестицията се обмисля от няколко месеца, като последната от трите конструкции се очаква да бъде завършена днес.

В момента общинското предприятие „Паркстрой-Русе“ разполага със 750 кв. м. отопляема оранжерийна площ за производство на цветя, от която 500 кв. м. е работна.

Оказва се, че наличната към момента площ за производството на разсадите на цветя – за пролетно и лятно зацветяване, е недостатъчна. Само за нуждата на Община Русе са необходими около 80 – 90 хил. броя летни разсади – включително и тези за зацветяване на Вазата в Младежкия парк.

Производството на различните видове разсади започва от месец ноември (за тези от резници) и приключва до месец май, като те се отглеждат до изнасянето им в парковете.

Когато количеството им надхвърли капацитета на оранжерийната площ – максимум до средата на февруари – ще започне ползването на новите оранжерии – 576 кв. м. обща площ и около 400 кв. м. работна – което ще позволи увеличаването на производството на цветя до около 170 хиляди броя.

Освен за производството на летни разсади, съоръженията могат да се използват и за есенни, за аклиматизация и отглеждане на есенни разсади през зимата (без отопление) за осигуряване на по-добро качество през ранната пролет.

Сподели: