компютър

Три от най-често срещаните грешки при рекламата в Google и как да ги избегнете

Време за прочитане: 3 мин.

Един от най-добрите инструменти, който може да използвате за генериране на потенциални клиенти, продажби и разрастване на вашия бизнес е Google Ads. Но това да рекламирате тук, невинаги е гаранция за успех и ако не се управлява правилно и адекватно, рискувате успеха на кампаниите ви. За да бъде успешна google рекламата, тя трябва да бъде насочена към правилната целева аудитория и да изпъкне над конкуренцията.

Настройването на акаунт в Google Ads и започването на рекламиране е сравнително лесно, но много по-трудно за овладяване. Много хора се питат, защо търсят рекламата си Google, но не я намират. Защо това се случва, разберете тук.

Истината е, че дори и хора с опит могат да се допуснат грешки, а постигането на голяма възвръщаемост на рекламните разходи се влияе от начина, по който се настройват кампаниите, както и от времето, вложено в текущата оптимизация.

Ето няколко често срещани грешки, които собствениците на бизнеси често допускат при организация на кампаниите си, и как да ги избегнете, за да се възползвате максимално от инвестициите.

1. Не се задават реалистични цели на печалба

Генерирането на продажби и потенциални клиенти са основните цели, заради които повечето компании рекламират. Трафикът и познаваемостта на марката също са важни, но това, което се търси, е възвръщаемост от рекламните разходи.

Ето защо рекламодателите трябва да имат ясна визия за своите маржове на печалба. Така те ще могат да измерват ефективността и правилно да оптимизират своите кампании.

Задаването на целите, които бизнесите искат да постигнат чрез кампанията (кампаниите), ще ви помогне за определяне на първоначалните рекламни разходи. Бюджетът може да се коригира, за да се възползва рекламодателят от нови възможности и възникващи предизвикателства (например много висока цена на кликване за конкретна ключова дума, към която трябва да се насочите).

Тъй като общият маркетингов бюджет и очакваната възвръщаемост на инвестициите са важни фактори, е особено важно, защото Google Ads позволява да се посочи точно колко клиентът иска да похарчите, за да можете лесно да зададе бюджет, който е разумен за конкретния бизнес.

2. Смесват търсене с дисплей в рамките на кампания в мрежата за търсене

Когато се настройва нова кампания в мрежата за търсене, настройките по подразбиране ще показват рекламите в дисплейната мрежа на Google (мрежата от дисплейни уебсайтове на трети страни на Google), ако не промените настройките.

Целта на дисплейната мрежа е да се намери правилната аудитория и дава възможност за достигане до най-много клиенти. Технически това е правилно, но мрежата за търсене и дисплейната мрежа се представят много различно и е най-добре да се работи с отделни кампании.

Експерти препоръчват да не се смесват мрежовите настройки за търсене и показване в кампаниите си за търсене, тъй като това ще повлияе на способността да се измерва и оптимизира ефективността на тези различни мрежи.

Рекламите в дисплейната мрежа имат много по-ниска честота на кликване – броят на кликванията върху вашата реклама, разделен на броя показвания на рекламите (импресии).

Например новите кампании на Google Smart Shopping използват алгоритъм, за да покажат рекламата на правилните хора в дисплейната мрежа и мрежата за търсене в момента, в който те искат да купят. Това е чудесно, но рекламодателят няма пълен контрол за това, къде се показват рекламата му. Затова трябва да се създават отделни кампании за всяка мрежа.

3. Не се обръща внимание на типовете на съвпадение на ключовите думи

По подразбиране всички ключови думи, добавени в акаунта в Google Ads, ще зададат по подразбиране типа „широко съвпадение“, освен ако не бъде избрано друго. „Ключова дума с широко съвпадение“ ще задейства много повече термини, отколкото може би искате да покажете, и ще привлечете кликвания и импресии за заявки, които не са толкова подходящи за вашите рекламни цели. А това ще ви струва пари, ако не се управлява внимателно.

Ето защо е препоръчително да се използва комбинация от модифицирани ключови думи с широко съвпадение, например + дърво + трапезария + маса, ключови думи с точно съвпадение и точно съвпадение в профила, а не ключови думи с чисто съвпадение.

От опциите за съвпадение на ключовите думи точното съвпадение дава най-голям контрол върху това, кой вижда рекламата.

За по – прецизна отсявка на клиентите могат да се използват и отрицателните ключови думи. С тях се изключват думи за търсене от кампаниите, като така фокусът пада върху определена категория или заинтересовани потребители. Това дава възможност да се избегнат неподходящите клиенти и да се увеличи възвръщаемостта на рекламните инвестициите.

Сподели:

Още новини от деня