Три паметника и две паметни плочи ще бъдат реставрирани в Русе

Три паметника и две паметни плочи ще бъдат реставрирани в Русе

Общо пет паметника и паметни плочи, изработени от мрамор, врачански камък, бетон и мозайка ще бъдат реставрирани в Русе. По идея на Община Русе ще бъдат почистени и обновени барелефът на Христо Ботев, монтиран на подпорната стена по булевард „Христо Ботев“, скулптурната фигура на Паисий Хилендарски пред училище „Отец Паисий“, барелефът на Никола Вапцаров – монтиран на стената на партерния етаж на блок „Червен“, скулптурна фигура „Очакване“- в градинката пред бившия Акушеро-гинекологичен комплекс на ул. „Николаевска“ и скулптурната фигура „ Момиче с кошница“, намираща се на  ул. „Борисова“ №101. Паметниците не са в добро състояние, а  някои от тях са мръсни, покрити с мухъл, сажди, издраскани са със спрейове.

Възстановяването и консервирането на паметниците и паметни плочи е възложено на скулптора Зюхтю Калит, като дейностите ще започнат с барелефа от врачански камък на Христо Ботев, изработен от Никола Терзиев.

        Срокът за реставрационните дейности е до края на месец юли 2020 година, когато паметниците отново достойно ще представят историята и облика на град Русе, и ще радват  жителите и гостите на града ни.

Сподели: