ваксини

Три пункта за имунизация срещу Ковид-19 продължават да работят в Русе

Три пункта за имунизация срещу Ковид-19 продължават да работят в Русе. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и и.д. директор на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Искра Генева. Освен при джипитата си, русенци могат да се ваксинират на още три места в града. Това са специализираните кабинети на Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, Медицински център – 1, по-известен като бившата Втора поликлиника и РЗИ. В Тубдиспансера ваксини се поставят всеки делничен ден от 08.30 до 16.30 часа, като препарата на „Янсен“ се прилага само в сряда, а този на „Модерна“ в четвъртък, като за него се изисква предварително записване на телефон: 082/813-903. За поставяне на ваксина в лечебното заведение има и такса от 10 лева. Всички видове ваксини се прилагат и в кабинета на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12, но за извършване на имунизация на място се изисква предварително записване на един от двата телефонни номера: 0888138142 или 0882609452. Приоритет там ще бъде даден на по-уязвими групи, като неосигурени лица и мигранти. В дните понеделник, сряда и петък от 08.30 до 12.00 часа работи и специализирания кабинет на Медицински център – 1. Там се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, като пунктът работи предимно с хора, на които трябва да им се постави втора или бустерна доза.

По-подробен анализ сочи, че от началото на месеца досега са направени общо 472 имунизации, като близо 66% от тях са трета игла. Малко над 50 са имунизираните с първа доза.

Евентуални промени в работния график на някои от пунктовете ще бъдат отразени на уеб страницата на РЗИ и по-конкретно на следния уеб адрес: https://www.rzi-ruse.com/. Там е представена и подробна информация относно ползите от ваксинация срещу Ковид-19.

Припомняме, че по последни данни активните случаи на коронавирусна инфекция са 43, като на болнично лечение се намират осем души.

Сподели: