сбал граматиков русе

Тубдиспансерът в Русе получи модерен бронхоскоп като дарение

Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Русе получи днес модерен мобилен бронхоскоп като дарение. Това съобщи управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев.

Той обясни, че бронхоскопът е от много висок клас.
„Идеята беше да бъде и преносим, за да може нашите двама бронхоскописти да обслужват и пациенти в останалите болници в региона“, обясни Дачев.

В тубдиспансера има два бронхоскопа – стационарен и мобилен, с който специалистите работят от двайсетина години.

Д-р Дачев каза, че в Русе се правят около 400 бронхоскопии годишно.
„Това нарежда нашите двама бронхоскописти, които ги извършват, на едни от първите места в България по обем на дейност“, обясни началникът на лечебното заведение.

Средствата за закупуването на новия бронхоскоп – повече от 25 000 лева, са събрани от няколко доброволчески неправителствени организации в Русе и от две фирми.

Владо Владов – президент на „Ротари клуб-Русе“, една от организациите, включили се в дарението, обясни, че е научил от заместник-кмета на Русе Златомира Стефанова за необходимостта от този медицински уред. Тогава се обърнал към други неправителствени организации и фирми и в рамките на около седмица била създадена организацията и събрана сумата.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня