Търговски аташета на страни-членки на Европейския съюз, акредитирани в мисиите в Букурещ, посетиха Русенския регион

Търговски аташета на страни-членки на Европейския съюз, акредитирани в мисиите в Букурещ, посетиха Русенския регион

Търговски аташета на страни-членки на Европейския съюз, акредитирани в мисиите в Букурещ, посетиха Русенския регион. Те бяха посрещнати от заместник областния управител Людмил Христов и в рамките на ден пред тях бяха представени някои от най-значимите културно-исторически обекти. Дипломатите имаха възможността да разгледат и да научат интересни факти за Ивановските скални църкви, Басарбовския скален манастир, както и за средновековния град Червен. В рамките на няколко часа представителите на чуждестранните посолства се докоснаха до традиционния монашески бит отпреди осем века и уникалните природни дадености на парк „Русенски Лом“. По време на обиколката си в Червен те станаха свидетели и на първия по рода си фестивал на обредния хляб. Събитието включваше множество автентични фолклорни изпълнения, типични за този край от страната. Бяха приготвени и над 40 вида хляб по различни рецепти и за различни празници и обичаи. Можеха да се видят сватбени, великденски, коледни пити, а също и хлябове за Гергьовден, Еньовден, Трифон Зарезан и други поводи, неразделна част от българския бит. Същевременно жените, умесили питите, разказваха в подробности какви са тайните на вкусния хляб и учеха посетителите как да разпознават с какъв обичай са свързани тестените изделия по украсата върху тях.

Инициативата бе организирана от Посолството на Република България в Букурещ и Областната администрация в Русе. Идеята е на ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на българската посолство в северната ни съседка Ивайло Маринов, а целта е развитието на нови бизнес възможности и утвърждаването на вече изградените, както и привличането на повече туристи в региона и в Северна България. „Очевидно родното Черноморие е притегателен център за все повече туристи от Румъния и Европейския съюз, но тук те могат да видят много повече и да научат малко известни факти. Именно затова трябва да развием потенциала на нашия регион и вярвам, че тази инициатива е стъпка в правилната посока“, коментира Христов. По неговите думи трябва да се работи активно върху разработването на разнообразни маркетингови канали и привличането на все повече туристи от всякаква възраст. Заместник областният управител смята, че е необходимо да се наблегне на по-активна реклама в социалните мрежи. Затова той вижда и необходимост от изграждането на интегрирани маршрути, които да бъдат пригодени към предпочитанията на туристите.

В инициативата се включиха още журналисти от водещи румънски издания и някои от най-известните блогъри, които в рамките на следващите седмици ще работят активно за популяризирането на русенския регион сред румънците.

След посещението си в Русе групата отиде на посещение и в област Разград.

Сподели: